Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Met interesse heb ik het verhaal in De Vierklank gelezen waarin Kees Mudde uitlegt wat hij vreemd vindt aan de huidige financiële regelingen achter het Biltse transitiebeleid. Ik ben het met hem eens. Het is inderdaad van de zotte om de komende 20 jaar, jaarlijks 3 miljoen te besteden aan windmolens.

Ik ben het in principe niet oneens met de bouw ervan, zelfs niet binnen de gemeentegrenzen. Met de stroom daarvan gaan we wel een lekke emmer vullen. Laten we voor we over wind- en zonne-energie praten eerst eens alles op alles zetten om goede isolatie te bewerkstelligen. Zeker in De Bilt met een hoog percentage oudere woningen, is dat het laaghangend fruit.

Maar ik heb in deze gemeente de afgelopen 30 jaar nooit één fatsoenlijk werkend subsidieplan voor isolatie gezien. ‘We hebben veel oudere bewoners en die willen niet’ heb ik wel eens een raadslid horen zeggen. Isoleren is de basis voor elke CO2-reductie. Met melomane projecten als windmolens of zonneparken maak je als gemeente De Bilt de sier dat je ‘van het gas afgaat’. Met échte subsidie voor isolatie doe je veel meer, maar niet zichtbaar. Woningen van het aardgasnet afhalen, is helemaal geen doel op zich. Dat is CO2-reductie wel.

Mogelijk is één van de manieren huishoudens op andere manieren laten koken en verwarmen. De zin ‘dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen’ is bijna ongeloofwaardig. Milieu en Klimaat was hier 20 jaar lang alleen iets waarover je kon praten en belasting heffen: je hoefde er niet noodzakelijkerwijs iets aan te doen. Burgers moeten nu voor dat wanbeleid betalen. Stroom is voor meer dan 100 procent belast. En er is 8 procent SDE-belasting. Ten gunste van vooral grote bedrijven.

Wanneer de gemeente De Bilt het serieus ernst is met de CO2-reductie dan ontbreekt een bruikbaar laagdrempelig plan om huiseigenaren écht substantieel tegemoet te komen bij na-isolatie. Als ik heel veel formulieren invul krijg ik op een project van 8 tot 10.000 euro misschien 396 euro retour.

Glas is veelal het goedkoopste deel van na-isolatie. Net zoals bij zoveel oudere huizen moet ook ik voor tripleglas mijn kozijnen vervangen of zwaar aanpassen. En daarna weer schilderen. Die extra kosten vallen buiten elke regeling. En daarom ‘willen ouderen niet isoleren in De Bilt.’ Er is heus wel degelijk animo voor na-isolatie; wanneer je het maar goed aanbiedt. Wanneer we geen windmolens plaatsen, is er blijkbaar twee mille per huishouden. Dat lijkt mij een uniek project.

Bert Roozendaal