Logo vierklank.nl
Rode tulpen
Rode tulpen (Foto: )

Rode tulpen

Dankzij een goede vriend staat onze tuin vol met vurig rode tulpen. Royaal strooide hij in zijn omgeving tulpenbollen rond, als uiting van vriendschap. Zijn vrienden zijn daarmee in het voorjaar duidelijk te herkennen.
Tulpen staan bekend als oer Hollands, maar komen oorspronkelijk uit het Verre Oosten, uit Afghanistan, Kazachstan en Iran. Als exotisch geschenk van de sultan van Turkije kwamen ze in Nederland terecht. Met open armen werden ze ontvangen, opgekweekt in botanische tuinen, exclusief en kostbaar. In de Gouden Eeuw stonden tulpen zó hoog in aanzien dat er krankzinnige bedragen voor werden betaald. Het verhaal gaat dat een tulpenbol in die tijd meer waard kon zijn dan een grachtenpand aan de Amsterdamse grachten. Een economische bubbel die drie jaar duurde voordat de regering er een einde aan maakte.
De tulp werd meer algemeen en kwam beschikbaar voor arm en rijk, in de tuin en in de vaas. Tulpen in allerlei kleuren. Bossen rode tulpen worden traditioneel op 1 mei uitgedeeld onder socialisten, de Dag van de Arbeid. Een ‘rode’ feestdag ter herinnering aan de Internationale Manifestaties voor een 8-urige werkdag op 1 mei 1890. In verschillende landen kwamen die dag grote mensenmassa’s op de been om samen te demonstreren voor arbeidsrechten en gelijkheid. Hun inspanningen legden de basis voor een gelijkwaardiger samenleving. De rode tulpen symboliseren hun idealen van solidariteit en saamhorigheid, voor verbondenheid en vrede wereldwijd.
Rijen rode tulpen in de tuin. Het kleine meisje plukt er gretig van. Om uit te delen. Steeltjes schuin afsnijden.

(Karien Scholten)

Rode Tulpen.jpg

In haiku:

Rode tulpentuin
Vanuit een rijk verleden
Meer dan een geschenk

Meer berichten