Vanaf Landgoed Persijn in oostelijke richting gezien. [foto Henk van de Bunt]
Vanaf Landgoed Persijn in oostelijke richting gezien. [foto Henk van de Bunt]

Mogelijkheid tot inspreken over Zonnepark Achterwetering

Algemeen

De raadscommissie Openbare Ruimte van de gemeente De Bilt vergadert aanstaande donderdag 15 april vanaf 19.00 digitaal over het zonnepark in Maartensdijk. Wie tijdens deze bijeenkomst wil inspreken kan dat tot donderdag 15 april plm. 16.00 uur kenbaar maken via raadsgriffie@debilt.nl.

Landgoed Persijn schrijft hierover op haar website: ‘Aangezien natuur en ecologie voor ons een cruciaal onderdeel zijn van een prettig leef- en werkklimaat, zijn wij vóór de energietransitie. Er bestaan heldere en goede lokale initiatieven, waarvan zowel de lokale ondernemers als omwonenden profiteren. Tegen het onderhavige plan hebben wij een aantal bezwaren: Het is geen lokaal initiatief. Buren en omwonenden hebben geen belang bij het zonnepark en daarmee ontbreekt ook de maatschappelijke grondslag. Een goede oplossing zou zijn wanneer er meer dan 50% van de opbrengst daadwerkelijk terugvloeit naar buren en omwonenden. Daarnaast is het behoud en verdere ondersteuning van de ecologie van cruciaal belang. Op en rond het landgoed Persijn en daarbuiten is een absoluut unieke ecologische structuur. De huidige plannen van dit zonnepark verstoren deze ecologie. Een betere oplossing is om het zonnepark anders in te passen in de huidige natuur. Dit zou bijv. kunnen door het in oostelijke richting te verplaatsen en te beperken tot maximaal 5 hectare’.

Een ander groot bezwaar van deze plannen is, volgens het Landgoed, de huidige, te lange instandhoudingstermijn van 30 jaar: ‘Om tot een reëel plan te kunnen komen, is een kortere termijn noodzakelijk. Onze oplossing zou hierbij zijn om deze termijn terug te brengen tot 15 jaar’.

Petitie
Op de voorpagina van deze krant heeft het landgoed een advertentie met QR code geplaatst. Indien u van mening bent dat het Zonnepark Achterwetering niet de juiste invulling is voor de energietransitie en dit anders en meer lokaal geankerd moet, dan kunt u dat middels het tekenen van de petitie zonenergieindebilt.petities.nl kenbaar maken. [HvdB]