Logo vierklank.nl
Foto:

Opnieuw poliovirus in riool Bilthoven

Voor de vierde keer binnen drie jaar is op het Utrecht Science Park in Bilthoven poliovirus in het riool gevonden. Het terrein huisvest onder andere een grote vaccinproducent die levend poliovirus gebruikt om vaccins te maken. Hoewel er volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen gevaar is voor de volksgezondheid, is de lokale politiek het lozen van virussen in het riool zat.

Na het derde incident in september vorig jaar uitten de drie lokale partijen Beter De Bilt, Bilts Belang en Forza De Bilt al hun zorgen. ‘Horen bedrijven, die met het levensgevaarlijke poliovirus werken, zoals het RIVM en Bilthoven Biologicals, nog wel thuis in een woonwijk’ vroegen de partijen zich toen af. Het was het derde incident in drie jaar tijd.

Riool
In het riool op het terrein van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd ook in begin augustus 2020 poliovirus aangetroffen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzocht toen hoe het virus precies in het rioleringssysteem terecht is gekomen en of medewerkers van de drie instellingen waren blootgesteld. Intravacc, één van de biotech-bedrijven op het terrein heeft net een nieuwe vaccinfabriekop het terrein gerealiseerd. Daarnaast wil het bedrijf nog een fabriek bouwen waar jaarlijks 200 miljoen doses vaccins van de band kunnen rollen. Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat, omdat de rioolzuivering het virus inactiveert, er geen risico voor de volksgezondheid geweest’.

HvdB

Meer berichten