Kevin Ferwerda en Margôt Koekkoek in de nu nog kale moestuin van de school.
Kevin Ferwerda en Margôt Koekkoek in de nu nog kale moestuin van de school.

Bosbergschool verrast leerlingen op 1 april

Algemeen

Internetstoringen en het uitvallen van wifi ontregelden steeds meer de dagelijkse praktijk op de Bosbergschool in Hollandsche Rading. Er verdween zelfs informatie van de website evenals het logo. Hier moest wat aan gedaan worden. Donderdag 1 april was de aangewezen dag om hierin verandering te brengen.

Interim directeur van de Bosbergschool Margôt Koekkoek: ‘Drie weken geleden ontstond het idee om op 1 april de nieuwe website en het nieuwe logo in gebruik te nemen. We wilden er ook een mooi verhaal omheen maken en dat hebben we gedaan met de figuur Brutus. Het verhaal is dat hij op 31 maart ons gehele netwerk heeft gehackt en kwam met een filmpje in beeld om de kinderen te vertellen dat hij jaloers op hen is, omdat ze zo goed en fijn onderwijs krijgen. Hij zou zelf wel meer onderwijs willen. Daarom heeft hij de website gehackt’.

Brutus
‘De eerste reactie van de kinderen uit de bovenbouw was dat het een 1 aprilgrap was’, aldus Kevin Ferwerda, leerkracht van groep 7/8. ‘De kinderen uit de onderbouw wilden vooral weten wat hacken was en gingen daar naar zoeken. Op 1 april troffen de kinderen een werkboekje op hun tafel van Brutus. Er was immers geen internet meer. Kevin Ferwerda: ’Daarin moesten de kinderen allerlei opdrachtjes maken waardoor ze uiteindelijk het nieuwe logo van de school in beeld kregen. Daarna was het nieuwe netwerk weer in de lucht. We hebben gezamenlijk met alle kinderen op het schoolplein het bord met het nieuwe logo onthuld. Ook is de nieuwe website van de school in gebruik genomen’.

Moestuin
‘Op ons nieuwe logo komen de drie onderwerpen in beeld waar de Bosbergschool voor staat’ aldus Margôt Koekkoek. ‘Onderzoekend leren is er daar één van. We hebben vorig jaar ons wetenschap en technieklokaal: De WOOW-Space geopend. Dit is een plek waar de kinderen gaan ontdekken, ontwerpen en vooral doen. Natuuronderwijs is ook een speerpunt. Circa 10 keer per jaar krijgen alle leerlingen van groep 1 t/m 8 een inspirerende natuurochtend. Samen met een actieve oudergroep wordt er een thema bedacht zoals het werken in de moestuin van de school die door dorpsgenoten inclusief ouders wordt onderhouden. Derde onderwerp waar de school voor staat is - naast reguliere lesstof - werken met het vernieuwende internationale onderwijsconcept IPC (International Primary Curriculum). Kinderen leren op hun best door boeiende, actieve en zinvolle lessen en werken zo aan hun zelfvertrouwen, ze ontdekken volop hun eigen talenten en er is aandacht voor burgerschapsontwikkeling. Omgaan met elkaar en met de wereld om ons heen. IPC ondersteunt de school en de leerkracht hierbij’.

Website
Margôt Koekkoek en Kevin Ferwerda zijn heel tevreden over de wijze waarop de 1 april grap is uitgevoerd en ontvangen door de kinderen. Het belangrijkste is natuurlijk de ingebruikname van de nieuwe website en het vernieuwde logo. Daar was het de school immers om begonnen. 

[door Kees Diepeveen]

Het bord met nieuw logo bij de ingang van de school geeft duidelijk weer waar de school voor staat.
!