Logo vierklank.nl
De predikanten Marjolein Cevaal en Harold Oechies hopen de kerkgangers spoedig weer live te ontmoeten.
De predikanten Marjolein Cevaal en Harold Oechies hopen de kerkgangers spoedig weer live te ontmoeten. (Foto: )

Kerk in coronatijd op weg naar Pasen

Zondag 4 april en maandag 5 april is het Pasen. De tweede keer alweer in coronatijd. Kerken bereiden zich ook dit jaar voor op een online paasdienst zonder hun leden. Ook de Centrumkerk in Bilthoven gaat met Pasen weer online. Met dat bijltje hakten zij al eerder.

door Walter Eijndhoven

Om te overleven worden veel organisaties creatiever in coronatijd. Ook de kerk gaat met haar tijd mee. ‘Vanaf maart vorig jaar ging onze kerk helemaal online zonder kerkgangers’, vertelt dominee Harold Oechies van de Centrumkerk. ‘We merken dat onze diensten goed worden bekeken; door meer mensen dan er zondags in de kerk zaten. Een deel kijkt live, daarom luiden wij de klokken ook om aan iedereen te laten horen dat de online dienst gaat beginnen. Anderen kijken naderhand op internet’.

Pasen
‘Zoiets willen wij met Pasen ook weer doen’, vult dominee Marjolein Cevaal haar collega aan. ‘Met elkaar zingen, luisteren en bidden is helaas nog niet aan de orde, maar ook kerken worden steeds creatiever. Met online-diensten hopen wij onze leden toch te bereiken en samen Pasen te vieren’.

Kerkommetje
Afgelopen maand heeft de kerk ook een aanvulling bedacht op haar online-programma. Niet voor iedereen is een online kerkdienst kijken prettig. Daarom is er het kerkommetje: een uur wandelen met een ander gemeentelid, met gesprek. Cevaal: ‘Deelnemers melden zich en krijgen dan een wandelmaatje. Zij bepalen zelf route en afstand en gaan met elkaar in gesprek over een thema. Dit voorziet in een behoefte om niet alleen maar online bezig te zijn. Mensen willen elkaar graag ontmoeten en wandelen doen wij zo ongeveer allemaal in deze tijd. Dit is een mooie manier om ook even kerk te zijn in corona-tijd. De volgende keer is zondag 18 april. Wij wilden ook heel graag voor jongeren een paaswandeling organiseren, de PaasChallenge. Een wandeling door het dorp aan de hand van QR-codes. Helaas kregen wij te horen dat dit onder het evenementenverbod valt en kon dat niet doorgaan’.

Boodschap
Zowel op eerste als op tweede Paasdag staat buiten, naast de kerk, een paaskruis. Voorbijgangers kunnen hierin een paasboodschap aanbrengen. Na Pasen krijgen alle boodschappen een plek in de dagkapel. Cevaal: ‘Tijdens de Kerstdagen hingen er zo’n 150 kaartjes in de kerstboom. Dat was een groot succes. Wij hopen dat ook het paaskruis helemaal vol komt te hangen’.

Veilig
Ondanks het succes van de online diensten wil de Centrumkerk haar gewone diensten weer graag opstarten, als dat mogelijk en veilig is. ‘Preken voor een lege kerk blijft lastig’, vertelt Oechies. ‘Wij gebruiken plaatjes en schilderijen. Dat spreekt mensen aan,zo lijkt het of de kerk vol mensen zit, maar het blijft behelpen. Wij hopen, als dat coronaproof kan, weer - vooralsnog dertig - mensen tijdens de dienst te begroeten en daarna buiten samen koffie te drinken. Dat is toch leuker dan een zoom-meeting met onze leden’.

Meer berichten