Over het bouwjaar van de Geesina bestaat wat onduidelijkheid. Bronnen spreken van 1843, maar op de kap van de molen staat het jaartal 1853. De romp is gemetseld van brons- tot roodkleurige ijsselsteentjes.
Over het bouwjaar van de Geesina bestaat wat onduidelijkheid. Bronnen spreken van 1843, maar op de kap van de molen staat het jaartal 1853. De romp is gemetseld van brons- tot roodkleurige ijsselsteentjes.

Een uitje dat wél kan

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het Muziektheater festival HiStories gaat in april op een alternatieve manier door. Op de fiets langs vijf unieke historische locaties kan ter plekke genoten worden van de korte theatrale scenes via de smartphone op een moment in het voorjaar wanneer het uitkomt.

De vijf locaties dit jaar zijn: De Hoeve (Asperge Kwekerij aan de Soestdijkseweg Zuid 152 in Bilthoven), Het verloren Kerkhof (bij de tegenwoordige Eijckensteinselaan, op de grens van Maartensdijk en Bilthoven), Jacoba’s Eiland (Kastanjelaan 1 in Groenekan bij Eugène en Christien Broecheler), Immanuelkerk (Soestdijkseweg Zuid 49, De Bilt) en Molen Geesina aan de Ruigenhoeksedijk 32 te Groenekan.

Molen
Eén van de locaties van het festival is de molen Geesina aan de Ruijgenhoeksedijk in Groenekan, eigendom van Stichting de Utrechtse Molens (SDUM) en beheerd door het Utrechts Landschap. De molen werd in 1843 gebouwd als stellingmolen. In 1911 werd de molen gekocht door Abraham Schuurman. Rond 1930 raakte hij buiten bedrijf vanwege een bedrijfsverhuizing naar De Bilt, maar in 1939 liet Schuurman een omvangrijk herstel uitvoeren omdat het bedrijf weer naar Groenekan terugkwam.

Geesina
Geesina is met haar bijzondere ijsselsteentjes een opvallende verschijning in de omgeving. De molen, die voorheen de Groene Kan heette, kreeg in 1941 de naam Geesina nadat de vrouw van de toenmalige eigenaar Abraham Schuurman de molen weer nieuw leven inblies. Na een lange geschiedenis, waarin zij enkele malen opnieuw is opgebouwd draaien haar wieken nu weer iedere zaterdag om het meel te malen.

Verhaal
Het theatrale verhaal op deze locatie wordt verteld door theatermakers uit Groenekan: Nelly van der Geest (tekst, regie en spel), Helene Kalisvaart (zang en spel) en Diederik Vollenga (spel). De muzikale ondersteuning komt van Dj Aloes. Drie acteurs en een dj vertellen van binnenuit hoe molen Geesina in de loop van twee eeuwen zichzelf telkens weer uitvindt. Vijf keer blaast zij zichzelf een nieuwe leven in. Dit jaar zijn de scenes verfilmd en bekijk je deze online.

Online
Na het succes van de eerste editie van HiStories in 2019, kon het festival in 2020 niet doorgaan. Dit jaar gaat de organisatie de uitdaging aan en organiseert het HiStories in een nieuwe vorm. Vanwege corona is het niet mogelijk de scènes voor publiek op de locaties te spelen. Daarom is er een mooi alternatief. Met een festivalaccount krijg je vanaf 10 april toegang tot de online beleving van het festival. Hier vind je de fietsroutes en de video’s. Je kunt de tour thuis op de festivalpagina bekijken of de HiStories fiets tour maken en de scènes via je smartphone op de locatie bekijken. Alles natuurlijk op een eigen gekozen moment. Voor meer informatie kijk op https://www.hetweeshuisvandekunst.nl/histories/

!