Het huis met bos, dat Freek en Marcella de Graaf in Zweden hebben gekocht en waar zij vanaf 23 april hun intrek gaan nemen.
Het huis met bos, dat Freek en Marcella de Graaf in Zweden hebben gekocht en waar zij vanaf 23 april hun intrek gaan nemen.

Familie de Graaf vertrekt naar Zweden

Algemeen

door Rob Klaassen

Op 23 april vertrekken Freek en Marcella de Graaf met hun 5 dochters (van 8 maanden tot 13 jaar) naar Zweden. Ze hebben hun huis en ook een groot deel van hun huisraad in Hollandsche Rading verkocht en een prachtig huis inclusief een stuk bos teruggekocht.

Ze gaan wonen in het plaatsje Eskhärad, gemeente Hagfors, in de provincie Värmland. Deze plaats ligt op dezelfde breedtegraadhoogte als Oslo in Noorwegen. Een enorme stap. Over het waarom , het ontstaan van de plannen en over hun toekomst vertellen Freek en Marcella.

Begonnen
Wanneer zijn jullie begonnen met het maken van plannen om naar Zweden te vertrekken?

Freek en Marcella: ‘We wilden al jaren graag naar het buitenland verhuizen. Onze voornaamste reden is dat we graag wat ruimer willen wonen en meer groen om ons heen willen hebben. Freek houdt erg van bergsport en onze drie oudste meiden kunnen inmiddels ook al aardig klimmen. Hier in Nederland moet je dan naar een klimhal, terwijl je in Zweden gewoon naar buiten kunt gaan. We wilden eigenlijk eerst naar Duitsland verhuizen, maar daar zijn we op terug gekomen. Toen we 5 jaar geleden voor het eerst naar Zweden op vakantie gingen, voelden we ons daar onmiddellijk thuis. Het is een geweldig mooi land met veel afwisselende natuur, veel ruimte, aardige mensen en veel mogelijkheden. Er zijn goede voorzieningen, zoals bijvoorbeeld gratis onderwijs. De kosten van de huizen zijn, buiten de grote steden, een fractie van de kosten hier en hebben er vaak grote stukken grond bij. Dat maakt dat je in je directe omgeving veel kunt doen. We willen wat diertjes gaan houden en eigen groenten en fruit kweken. Een spontaan weekendje weg in de natuur kan daar vlak om de hoek’.

Cultuur
Zijn jullie niet bang dat je het gezellige van Nederland gaat missen; de Zweedse samenleving staat erom bekend dat het er daar nogal formeel aan toe gaat. Het zomaar even bij elkaar binnenlopen kent men daar niet of nauwelijks. Men is er gewend, dat alles van tevoren wordt afgesproken. Zijn jullie niet bang die vorm van gezelligheid te gaan missen? ‘Wat wij hebben gemerkt is dat de Zweden erg behulpzaam zijn. Ze zijn inderdaad wat minder spontaan en ze ontlopen discussies. Dit vormt geen beletsel. We zijn als gezin altijd al wat op onszelf en we trekken ons eigen plan. Dat zal in Zweden niet anders zijn. We willen in Zweden ook ons steentje bijdragen binnen de gemeenschap, in de gezondheidszorg en wie weet aan wat nog meer. We hopen door onze mentaliteit en onze zorg-verlenende-karakters een opening te hebben binnen de gemeenschap. We zijn ons ervan bewust dat er wat tijd overheen zal gaan en dat je vooral in het begin hierin zult moeten investeren’.

Banen
Jullie hebben beiden ideale banen hier. Freek heeft zelfs van z’n hobby van brandweerman z’n beroep kunnen maken bij de Veiligheidsregio. Marcella werkt als verpleegkundige. Beiden hebben jullie wat dat betreft je draai hier volledig gevonden en nu toch weg? ‘We boffen inderdaad enorm met onze banen hier. De wens voor een ander, groener leven is groter dan de behoefte aan stabiliteit en een voorspellend leven hier. We willen op avontuur, de natuur in, niet te hoeven kiezen voor een zwembad of kippenhok in de tuin. We willen voldoende ruimte hebben voor beide en nog veel meer. We voelen sterk dat dit is wat we willen en daar gaan we voor. Als het niks is dan weten we dat ook, maar dan hoeven we niet de rest van ons leven na te denken hoe het ooit had kunnen zijn’. Marcella wil in Zweden in de zorg gaan werken. Er is daar grote behoefte aan verpleegkundigen. Freek wil graag als timmerman gaan werken, maar hij heeft ook veel andere mogelijkheden, zoals brandweerman, de bosbouw of vrachtwagenchauffeur.

Taal
Als je naar een ander land gaat is de taal het allerbelangrijkste. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Hoe staat het met jullie Zweeds? Zijn jullie hier al lang mee bezig? ‘Sinds vorig jaar maart hebben we privéles Zweedse taalles via skype van Anna Trap. Op deze manier hebben we een goede basis qua taal. Als we eenmaal daar zijn moeten we onze kennis in praktijk brengen en zullen we nog veel meer leren. Als buitenlander in Zweden mag je deelnemen aan de SFI (Swenska för invandrare- Zweeds voor immigranten) om zo tot het juiste taalniveau te komen. Onze meiden pikken af en toe bij ons wat aan woordjes mee en we kijken Zweedse kindertelevisie via SVT play app. Gelukkig weten we dat kinderen de taal in een nieuw land heel snel leren. We maken ons daarover totaal geen zorgen’.

Omgeving
Hoe reageert jullie omgeving op het vertrek en hoe staan de kinderen er tegenover? ‘De meeste mensen reageren heel enthousiast. Je hoort dat veel mensen ook wel zoiets zouden willen doen, maar het niet durven. De mensen uit onze directe omgeving wisten natuurlijk van onze wensen en plannen. Maar voor veel mensen gaat het nu eigenlijk wel erg snel. Er is wel begrip voor onze keuze, maar we merken ook wel wat verdriet om ons heen. Wij zijn vooral bezig met een nieuwe toekomst, terwijl voor de achterblijvers vooral het gemis op de voorgrond staat. Onze meiden hebben er gelukkig ook veel zin in. Het ligt bij hen ook al een poosje in de week, zodat ze ruim de tijd hebben om te wennen aan het idee. Als we eenmaal in Zweden zijn, zullen we een nieuwe invulling moeten geven aan ons contact met familie en vrienden hier’.

Tegenop zien
Is er iets (of niets) waar jullie tegenop zien? Is het voor jullie één grote uitdaging? ‘We kunnen niet zeggen dat we ergens tegenop zien. We hebben vooral veel zin om te gaan en daar aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er minder leuke dingen, bijvoorbeeld al het regelwerk dat erbij komt kijken. Of het daadwerkelijke vertrek van alles wat we hierachter laten. Familie, vrienden en een fijne omgeving. We moeten erop vertrouwen dat we in Zweden dit ook zullen vinden en kunnen opbouwen. Het is erg jammer dat door de coronamaatregelen een groot afscheidsfeest niet mogelijk is. Dat is erg zuur. Zelfs een simpele kleedjesmarkt om onze spullen te slijten is niet mogelijk. We moeten alles online doen’.

Youtube
‘Er was zoveel vraag naar de mogelijkheid om ons avontuur in Zweden te volgen, dat we hebben besloten een poging te wagen om te gaan vloggen. Natuurlijk willen we onze familie en vrienden op de hoogte houden van onze vorderingen en belevenissen. Daarom hebben we een You Tube- kanaal opgezet. Dit kanaal is nu al te vinden onder de naam ‘Greenify in Sweden’. We zullen op dit kanaal vanaf mei regelmatig wat posten’.

RK Gravenkids.jpg

De familie De Graaf (nog) voor hun woning in Hollandsche Rading.

RK Zweeds de Graaf.jpg

Het huis met bos, dat Freek en Marcella de Graaf in Zweden hebben gekocht en waar zij vanaf 23 april hun intrek gaan nemen.

Het huis met bos, dat Freek en Marcella de Graaf in Zweden hebben gekocht en waar zij vanaf 23 april hun intrek gaan nemen.
!