Logo vierklank.nl
In de mooie speeltuin hangen 10 prachtig geschilderde en zelfgemaakte huisjes. (foto Judith Voskamp)
In de mooie speeltuin hangen 10 prachtig geschilderde en zelfgemaakte huisjes. (foto Judith Voskamp) (Foto: )

Nestkastjes onmisbaar

Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen. Boomholtes zijn nauwelijks meer te vinden en huizen worden steeds beter geïsoleerd. Door een nestkastje op te hangen help je vogels niet alleen aan een broedplaats, maar ook aan een schuilplaats tijdens koude en natte dagen; niet alleen om zich te beschermen tegen het weer, maar ook tegen roofdieren zoals marters.

De beste plek volgens deskundigen voor een nestkast is op een rustige plek, zo’n 1,5 tot 2 meter van de grond en met de opening naar het noordoostenOp die manier brandt de zon er niet teveel op en is deze het beste beschut tegen wind. Enige begroeiing in de omgeving is prima, maar niet in de baan van de vliegopening.

Bloemenbuurt
Judith Voskamp vertelt: Zaterdag heeft de ‘Bloemenbuurt’ in De Bilt met 10 huishoudens rond de speeltuin (Jasmijn-, Dahlia-, Rozen- en Leliestraat) nestkastjes gemaakt om in de grote speeltuin op te hangen. Het was een activiteit voor de kinderen, die vorig jaar niet door kon gaan wegens Corona. De pandemie was toen net begonnen en we wisten nog niet wat ons te wachten stond. Dit jaar hebben we er voor gekozen om het wel door te laten gaan. Ieder huishouden dat mee wilde doen kon een voor-gezaagd huisje halen bij vrijwilliger Joyce (meubelmaker uit Utrecht), die sinds kort in de Jasmijnstraat is komen wonen’.

Hulp
De kinderen konden het huisje thuis met schroeven in elkaar zetten met een beetje hulp van mama of papa. Ze mochten er ook een kleurtje aan geven als ze dat wilden. Judith vervolgt: ‘Zaterdagmiddag hebben we met z’n allen de nestkastjes opgehangen. De kinderen mochten zelf een boom uitkiezen, waaraan we vervolgens met oude binnenbanden van Profile René aan de Hessenweg, de nestkastjes hebben bevestigd’.

HvdB

Meer berichten