Logo vierklank.nl
Lentebode
Lentebode (Foto: )

Lentebode

Tussen de oude, bruine grasstengels uit het najaar kondigen jonge groene blaadjes het voorjaar aan. Speenkruid, een vroege lentebode. Vanuit de knolletjes, ook wel katteklootjes genoemd, groeien relatief lange stelen met hartvormige blaadjes. De plant bloeit van maart tot mei. Zodra de zon schijnt gaan de bloempjes wijd open, als sterretjes.

Lang geleden plukten mijn kleutervingertjes die eerste tere gele bloempjes na de winter. Boeketjes vertedering in kleine knuistjes. Speenkruid groeide overdadig in de slootkant van het Veurse laantje, een verloren laantje aan de rand van het dorp waar ik opgroeide. Elzen en wilgen zorgden voor groene beschutting, een lange groene tunnel naar de natuur van het buitengebied. Ik kwam er graag.

De bloemen uit mijn jeugd groeiden aan de kant van de weg of in het weiland daarnaast; dotterbloemen, pinksterbloemen, madeliefjes, paardenbloemen, boterbloemen... Ik nam ze mee naar huis, voor mijn moeder. Zorgvuldig manoeuvreerde zij de tere steeltjes in één van de kleine vaasjes die zij juist hiervoor bewaarde. Intussen vertelde ik enthousiast over de eenden op hun kop in de sloot, de reiger die een vis ving aan de waterkant en de haas die vlak voor me het hazenpad koos. Kieviten, roepend van de liefde, buitelden over elkaar heen door de lucht. Ver boven m’n hoofd klom een leeuwerik al zingend, schijnbaar moeiteloos steeds hoger naar de zon.
De kleuren, de geuren, dat geluid legde ik vast in mijn geheugen. Heldere herinneringen uit de lente van mijn leven.

(Karien Scholten)

In haiku:

Fris groene blaadjes
Speenkruid langs de waterkant
Als lentebode

Meer berichten