Oude glorie wordt met een clump hersteld op Houdringe. (foto Jannie Smits)
Oude glorie wordt met een clump hersteld op Houdringe. (foto Jannie Smits)

Nieuwe aanplant op Houdringe

Algemeen

Utrechts Landschap wil op haar landgoederen en buitenplaatsen de cultuurhistorische waarden behouden en versterken. Waar mogelijk zet de natuurorganisatie zich ook in voor het versterken van de biodiversiteit. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de klimaatverandering. De bezoekers van het terrein worden uiteraard niet vergeten: de belevingswaarde is immers ook belangrijk. Daarom zijn er nieuwe bomen en rozenstruiken aangeplant op Houdringe.

Samen met landgoed Beerschoten en het Panbos vormt Houdringe één groot natuurgebied van 378 hectare. Het oude landgoed bestaat uit bos en open grasland, dat op de meeste plaatsen wordt omzoomd door meidoornhagen. Je treft er eiken en beuken aan waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter. De eeuwenoude bomen bieden geschikte voedsel-, schuil- en, voortplantingsplaatsen aan diverse spechtensoorten, bosuil, eekhoorn, boommarter en vleermuissoorten. 

Hondenlosloopgebied
Ook bij de vele bezoekers is Houdringe een geliefd landgoed, niet in de laatste plaats vanwege het hondenlosloopgebied. Ook op dit landgoed blijft Utrechts Landschap zich inzetten voor het behoud en het versterken van de natuur- en cultuurhistorische waarden. Uit oude kaarten van het landgoed blijkt dat in het hondenlosloopgebied vroeger clumps (groepen) van bomen stonden. Deze clumps zijn weer teruggebracht in het landschap om – net als de andere bomen – uit te groeien tot indrukwekkende exemplaren.

Linden, rozen en eiken
De voorste clump bestaat uit de rijkbloeiende, geurende winterlinden, een walhalla voor insecten. De bomen worden omzoomd door diverse inheemse rozensoorten, zoals de egelantier en de hondsroos. We zijn benieuwd hoeveel vlinders en andere insecten daarop afkomen. Meer naar achteren hebben wij twee wintereiken aangeplant. Deze soort is, na koploper wilg, een kampioen in het aantrekken van insecten. Zodra beide boomsoorten in bloei staan kan ook het feest voor onder andere vogels en vleermuizen beginnen. De eikels zijn vervolgens niet te versmaden voor dieren als de eekhoorn en de gaai.

Post & rail hekwerk
Wij hebben gekozen voor inheems, autochtoon gekweekt plantmateriaal dat de grootste overlevingskans heeft in tijden van klimaatverandering. Om de jonge aanplant te beschermen zullen we nog een zogenaamd post & rail hekwerk plaatsen, net zoals bij de grote beuk aan de noordzijde van het hondenlosloopgebied.

Jacqueline van Dam, Boswachter publiek Utrechts Landschap