Logo vierklank.nl
Moris Zakko heeft de deuren van zijn supermarkt aan de Hessenweg geopend.
Moris Zakko heeft de deuren van zijn supermarkt aan de Hessenweg geopend. (Foto: )

Voedselbankvrijwilliger wordt ondernemer

In het kader van 10 jaar Voedselbank De Bilt worden (vroegere) vrijwilligers in het zonnetje gezet; dit keer is er een actuele gelegenheid, omdat Moris Zakko, die in de jaren 2015 - 2016 vrijwilliger bij De Voedselbank was, op donderdag 18 maart zijn nieuwe supermarkt Moris aan de Hessenweg in de Bilt opende.

Moris Zakko kwam met zijn gezin met 2 kinderen (toen 2,5 en 3,5 jaar) in augustus 2013 naar Nederland als vluchtelingen uit Syrië. Moris bedreef in Syrië al 15 jaar een winkel voor kinderkleding. Na het doorlopen van de procedures om zich in Nederland te mogen vestigen, volgde Moris verschillende opleidingen, o.a. voor gastheer en magazijnbeheer en een cursus ondernemer.

Om zijn integratie in de Nederlandse maatschappij te bevorderen, heeft hij zich vanaf het begin als vrijwilliger ingezet. Eerst bij de Wereldwinkel en dan vanaf 2015 bij de Voedselbank De Bilt, waar hij in verschillende functies actief is geweest. Na de cursus ondernemerschap, doorliep hij verschillende stages bij supermarkten en een slagerij, maar kon daarna toch niet direct een baan in deze richting vinden. Vandaar dat hij enige jaren op een PostNL busje pakketten heeft bezorgd.

Maar zijn hart ging toch uit naar zelfstandig ondernemerschap. Met een partner uit Duitsland kon hij de financiën voor een supermarkt rond krijgen en kwam de locatie van de Intertoys aan de Hessenweg ter beschikking. Met zijn supermarkt Moris richt hij zich op producten uit het Midden-Oosten, Suriname en Indië, maar uiteraard ook op Nederlandse. 

De Voedselbank is er trots op, dat zijn voormalige vrijwilliger tot zelfstandig ondernemer kon uitgroeien.         (Bas van Nooten)

Meer berichten