Geel voor één van zijn vele tekeningen, de Spaanse Armada.
Geel voor één van zijn vele tekeningen, de Spaanse Armada.

Maartensdijk in winterse tekeningen

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Industrieel vormgever en kunstenaar Henk Geel uit Maartensdijk verleende het Online Museum De Bilt toestemming om zijn gewassen pentekeningen éénmalig te laten zien aan geïnteresseerden. De kunstenaar maakte een mooie reeks tekeningen van Maartensdijk in de winter. Maar wie is deze kunstenaar eigenlijk?

Tekenen was altijd al een passie voor de in Amsterdam geboren Henk Geel. Het tekenen zat er al op jonge leeftijd in bij hem. ‘Ik weet nog goed dat ik op vijfjarige leeftijd een tank tekende tijdens de tekenles op de basisschool’, vertelt hij. ‘Een tank die een kogel afschoot. Helaas dacht de juf dat het onkruid was en geen kogel. Dat was wel jammer’. Gelukkig zette hij door en werd uiteindelijk toch een getalenteerd kunstenaar.

Marva
Na een chaotische tijd op de basisschool, tijdens de oorlogsjaren, ging hij naar de hbs. Geel: ‘Helaas was deze opleiding niets voor mij en na een jaar verliet ik de hbs alweer zonder diploma’. Toen hij achttien jaar was, ging Geel het leger in en werd hij telegrafist. Vanuit Amsterdam stuurde het leger hem naar Rotterdam om de telefoon te bezetten. Hier leerde hij zijn vrouw kennen. Zij zat bij de Marva, een onderdeel voor vrouwen bij de Marine.

Kunstschilder
Na zijn diensttijd vertrok Geel weer naar Amsterdam en stortte hij zich weer op zijn grote liefde, de kunst. ‘Na mijn diensttijd ging ik naar de kunstnijverheidsschool in Amsterdam en wilde ik kunstschilder worden’, vertelt Geel. ‘Dankzij zijn talent kon hij daarnaast direct aan de slag als illustrator bij een muziekdrukkerij en leerde hij onder andere Johnny Hoes kennen.

Na zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool besloot Geel te solliciteren bij Drukkerij Spruit in Zutphen. Geel: ‘Het sollicitatiegesprek verliep goed en ik werd aangenomen. In de zes jaar die volgden, maakte ik onder andere kalenders, onderzettertjes en drukte ik boterkartonnetjes voor klanten van Spruit. Daarnaast maakte ik ook schilderijen voor de zuivelindustrie’. Geel werd ingezet voor diverse kunstuitingen bij Spruit, maar na zes jaar wilde hij iets anders en vertrok in 1962 naar Maartensdijk.

Roerlepel
Hij solliciteerde bij Knorr in Loosdrecht en werd aangenomen als chef Verpakkingen. Ook hier kon hij weer goed terecht met zijn talenten: maakte tekeningen voor diverse soepen en kreeg de opdracht een houten roerlepel te ontwerpen. Deze lepel beviel erg goed. Geel kreeg de opdracht 1000000 stuks te laten maken. ‘Voor die opdracht kwam ik terecht bij een Belgisch bedrijf, met de vraag of zij 1 miljoen houten lepels konden leveren. Zij keken mij met grote ogen aan. “Weet u wel dat dat een half bos is?” Uiteindelijk konden zij 100.000 lepels per keer leveren. Natuurlijk ging ik daarmee akkoord. Dat was een mooie opdracht’.

Pelikaan
Uiteindelijk werd Knorr overgenomen. En Geel ging zijn eigen weg. Hij kwam terecht bij Erdal, een bedrijf in Amersfoort, waar onder andere schoensmeer en was voor auto’s werd geproduceerd. Geel: ‘Tijdens het 50-jarig bestaan van Erdal werd mij gevraagd een bronzen pelikaan te maken voor het jubileum. Nadat Erdal werd overgenomen, kwam de bronzen pelikaan terecht in het museum Flehite in Amersfoort. Een kopie hiervan staat nog steeds op de plek waar ooit de fabriek stond’.

Eigen
In 1969 begon Geel voor zichzelf en kreeg nog vele opdrachten. ‘Ik heb van alles gemaakt: displays, kinderboeken ontworpen, bouwtekeningen gemaakt, kasten, lampen en meubels en in mijn vrije tijd heb ik nog twee boten gebouwd, deze stonden in een loods in de achtertuin’. Inmiddels is Geel al jaren met pensioen en doet hij het eindelijk wat rustiger aan. Tussen 1981 en 2002 maakte Geel ieder jaar een tekening van een winters landschap in Maartensdijk. De Dorpskerk, een boerderijtje, van alles komt voorbij. Op www.onlinemuseumdebilt.nl is zijn werk te bewonderen.