Anne Marie ’t Hart: ‘Elke boom telt’.
Anne Marie ’t Hart: ‘Elke boom telt’.

Commissie debatteert langdurig over kapbeleid

Algemeen

door Guus Geebel

De commissie Openbare Ruimte vergaderde op 11 maart over een wijziging van het kapregime in de Algemene plaatselijke verordening (Apv) De Bilt 2021. In de vergadering van 24 september 2020 stelde de raad de nota ‘kaders kapbeleid 2020’ vast. De raad wordt nu voorgesteld de Apv De Bilt 2021 daarop aan te passen.

De wijziging zorgt voor een uniform kapregime. In de huidige Apv 2021 wordt aan de hand van de Groenekaart en de bomenlijst onderscheid gemaakt tussen gebieden. De voorgestelde wijziging beoogt in bebouwd gebied overal dezelfde regels te hanteren als het gaat om het kappen van houtopstand. Het draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen. Duurzaamheid wordt nu als aanvullend criterium opgenomen. Na vaststelling door de gemeenteraad op 25 maart treedt de wijziging van de Apv 2021 op 1 april in werking en wordt dit op de website van de gemeente bekendgemaakt.

Kapbeleid
De behandeling van het agendapunt duurde erg lang en deed Gija Schoor (PvdA) op een gegeven moment verzuchten: ‘We zijn nu al twee uur bezig met een wijziging die we allang hebben goedgekeurd. Het gaat eigenlijk alleen maar over communicatie en handhaving. Ik zou zeggen college, doe er iets moois mee. Ik vind het allemaal veel te lang.’ Bij de behandeling in eerste termijn werden door de commissieleden heel veel vragen gesteld die door portefeuillehouder burgemeester Sjoerd Potters werden beantwoord. Hij begint zijn bijdrage met een ordepunt. ‘Het gaat hier over het vertalen van het kapbeleid waarover in september al uitvoerig is gediscussieerd, en een klein artikel in de Apv. Dit is dus louter een beperkte juridische vertaling van het beleid dat al is ingevoerd, inclusief de motie die is aangenomen. Ik ga dus niet een hele verhandeling over het kapbeleid doen. Dat is in september vastgesteld en bij een evaluatie eventueel bij te stellen.’ 

Handhaving
Over handhaving zegt de burgemeester dat dit een relevant punt is en dat daar nog een discussie over gevoerd wordt. Op de vraag van Anne Marie ’t Hart (GroenLinks) of een inwoner nu zelf moet gaan beoordelen of een vergunning nodig is of niet, antwoordt Potters dat de Apv uitgaat van vertrouwen en dat inwoners daar over het algemeen goed mee omgaan. ‘Als mensen misbruik maken moeten we handhaven. Als mensen zich niet aan de regels houden kan de politie gebeld worden op 0900 8844. We hebben een heel goed klantencontactcentrum.’ Als inwoners buren illegaal zien kappen zou de burgemeester het fijn vinden als ze elkaar daarop aanspreken. Hij wil voorkomen dat we inwoners als een verlengd opsporingsapparaat gaan inzetten. ‘We hebben een bodemkundige in dienst voor met name historische bomen’. Potters wil die daar dan ook voor gebruiken en niet voor elke mogelijke vraag inschakelen. 

Hoveniers
De uitvoeringsregels van het kapbeleid staan niet in de Apv. Dat is een college-aangelegenheid. Capaciteit om bestuurlijke boetes in te voeren is er niet. Op de website van de gemeente staat onder bekendmakingen of op een adres een vergunning is afgegeven. De Apv kan jaarlijks worden aangepast, dit betreft een partiële wijziging. Over de wijziging van het kapbeleid in de Apv komt nog communicatie. Op de vraag om hoveniers in te schakelen bij de handhaving op illegaal kappen antwoordt Potters: ‘Hoveniers zijn vaak mensen met een enorme beroepseer.’ Hij vindt een brief van de burgemeester dat zij zich aan de regels moeten houden niet passen. Hij is daarom niet van plan dit te doen. Wel wil hij ze wijzen op de mededelingen over het kapbeleid in het gemeentenieuws. Als antwoord op vragen over her-plantplicht van Arie Vonk Noordegraaf (SGP) zegt de burgemeester dat dit in de Apv staat. ‘Afgelopen jaar is maar drie keer herplant opgelegd.’ 

Hamerstuk
De burgemeester zegt bomen heel belangrijk te vinden en een warm hart toe te dragen, zeker ook om de klimaatdoelstelling te halen. ‘Bomen horen echt bij de gemeente De Bilt. Het is daarom goed met een wijziging van het kapbeleid te komen. Ik heb alleen even in het begin aangegeven waar we het vanavond over hebben. Dit is eigenlijk een kleine uitwerking van het kapbeleid dat al uitvoerig is besproken en vastgesteld. Wat ik nog wil zeggen is dat de handhavingscapaciteit ingewikkeld is. We hebben echt een goed functionerend klantencontactcentrum dat goed bereikbaar is en dat de inwoners kennen. Een apart nummer of een aparte lijn is juist verwarrend. De politie is zeker bereikbaar voor illegale kap. De burgemeester wil daarover met de politie in overleg gaan’. De commissie vindt het onderwerp voldoende besproken om als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Enkele fracties zeggen met stemverklaringen te komen. Peter Schlamilch (Forza De Bilt) kondigt een aantal moties en amendementen aan.

Uitgebreid debatteren over bomenkap.