Deze aalscholver komt voor in de omgeving van het Bert Bospad (Westbroek); een volgend in beeld te brengen natuurgebied. (foto Kees Hasenaar)
Deze aalscholver komt voor in de omgeving van het Bert Bospad (Westbroek); een volgend in beeld te brengen natuurgebied. (foto Kees Hasenaar)

‘Trots op eigen bodem’

Algemeen

door Henk van de Bunt

Kees Hasenaar uit Westbroek is parttime zelfstandig ondernemer en fulltime creatieveling. Met een liefde voor communicatie is hij Kwis Design gestart. Hasenaar is op dit moment bezig met het maken van een serie ‘Trots op eigen bodem’, zowel voor zijn eigen kanalen als voor die van Regio TV De Bilt. Vorige week waren er weer opnamen.

Hasenaar volgde een studie bedrijfskunde en staat op het punt een aanvullende opleiding communicatiewetenschap te volgen: ’Communicatie is mijn passie en met een frisse gedrevenheid ben ik nu actief in deze sector. Naast mijn baan als bedrijfsjournalist bij Rijkswaterstaat ben ik druk met mijn eigen onderneming en ben ik momenteel vrijwilliger bij RTV De Bilt. Elke dag leerde ik door te doen. Mijn droom is om verhalen te vertellen en content te creëren dat écht iets toevoegt aan de wereld om ons heen.’

Informeren
Mensen informeren doe je o.a. door zo’n serie ‘Trots op eigen bodem’. Kees vertelt er enthousiast over: ‘Voorheen was de werktitel ’Natuurlijk De Bilt’, maar dit is veranderd, omdat ik het wellicht later breder wil trekken door mogelijk ook natuurgebieden buiten de gemeente er bij te betrekken. De serie bestaat uit een afwisseling tussen mooie natuurbeelden en een interview met een expert, die meer kan vertellen over het desbetreffende gebied. Vooralsnog zijn we gestart met de natuurgebieden: Landgoed Eyckenstein, Landgoed Beerschoten en het Bert Bospad (Westbroekse Zodden). Het doel is om de mooie natuur in ons land (en in dit geval onze gemeente) in beeld te brengen en te informeren over de bijzonderheden van de gebieden. De doelgroep is met name de recreant en/of natuurliefhebber, maar ik denk dat het ook voor een breder publiek interessant kan zijn’.

Combinatie
Vrijdag 5 maart beet Lex van Boetzelaer het spits af over de natuur van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk: ‘Het bijzondere van dit landgoed is de combinatie van rijke cultuurhistorie, een landschap waar je de ontwikkelingen van vele eeuwen uit kunt aflezen en een zeer gevarieerde natuur. Dat de natuur hier zo gevarieerd is, komt onder andere doordat het landgoed op de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt, in het overgangsgebied van droge zandgrond naar natte veengrond’. Op de vraag ‘welke bijzondere flora en fauna komen er in dit gebied voor?’ is het antwoord: ‘Eigenlijk veel te veel om allemaal op te noemen; maar als we beginnen bij de zoogdieren, dan komen hier naast de wat algemenere soorten als reeën, konijnen en hazen ook bijzondere soorten als dassen en boommarters voor. Van de vogels komen alle vijf Nederlandse spechtensoorten voor. Heel bijzonder zijn de landelijk schaarse broedvogels: de Havik, Sperwer, Houtsnip, Zwarte specht, Sijs en Kruisbek. En er komen acht Rode-lijst-soorten voor: de Ransuil, Groene specht, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Grauwe vliegenvanger, Matkop, Huismus en Kneu’.

Natuurgebied
Lex vertelt in de aflevering vooral ook wat hem zelf zo betrokken houdt bij de natuur: ‘Wat mij altijd bijzonder boeit, is zowel de vele planten- en diersoorten die hier voorkomen. Maar ook het landschap waar je nog zo veel van de ontstaansgeschiedenis uit kunt aflezen. Daar raak ik niet op uitgekeken’. Ook het onderhouden van de natuur op het landgoed komt ter sprake: ‘Wij hechten heel veel waarde aan natuur en doen erg ons best om die zo goed mogelijk te bevorderen. Een groot deel van het kernlandgoed heeft ook de status Rijksmonument. Daar proberen we zo goed mogelijk de cultuurhistorische kenmerken te behouden. Daarnaast moet het landgoed ook nog inkomsten hebben, dus er wordt ook aan houtproductie gedaan, maar daarin gaan we steeds meer naar een natuurvriendelijke vorm’. Aan het einde van deze aflevering antwoordt hij op de vraag ‘Heeft u een tip voor wandelaars die dit gebied willen verkennen’?: Ja, ik zou zeggen: Geniet met volle teugen! Maar ik heb ook een verzoek: houd overal uw hond aan de lijn, vanwege de kwetsbare natuur. Er lopen helaas nog steeds veel mensen die hun hond los laten lopen’.

Voorjaar
De verwachting is dat de serie als geheel ergens in het voorjaar zal verschijnen. Dit komt omdat Kees Hasenaar nog op zoek is naar wat mooie lentebeelden: ‘Op dit moment heb ik al heel wat mooie winter- en herfstbeelden geschoten maar is voor mijn gevoel de bloeiende lente een onmisbaar onderdeel. Ik ben zelf actief bezig met het maken van de serie door op mooie dagen de desbetreffende natuurgebieden in te trekken en opnames te maken van met name de flora en fauna. Daarnaast neem ik dus voor elk gebied een video-interview af. De serie wordt uiteindelijk uitgebracht op zowel mijn eigen online kanalen als de kanalen van Regio TV De Bilt.’.

Lex vertelde ook over de reptielen ringslag, hazelworm en levendbarende hagedis.
De zon wals niet storende spelbreker bij de opnames.