In de gemeente De Bilt staan 33 partijen op het stembiljet. Op het verkiezingsbord (deze staat in Groenekan) is plaats voor 35, maar slechts 31 stellen zich voor
In de gemeente De Bilt staan 33 partijen op het stembiljet. Op het verkiezingsbord (deze staat in Groenekan) is plaats voor 35, maar slechts 31 stellen zich voor

Verkiezingen Tweede Kamer - ook in De Bilt

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 17 maart 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Gemeente De Bilt doet er veel aan om ervoor te zorgen dat er veilig kan worden gestemd; o.a. door alle stembureaus volgens strikte richtlijnen in te richten.

Ook is er op 15 en 16 maart een aantal stembureaus waar ook al eerder gestemd kan worden. En wie liever niet naar een stembureau gaat kan altijd iemand anders machtigen voor een ander een stem uit te brengen. Kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder krijgen daarnaast de extra mogelijkheid om vanaf 10 maart per brief te stemmen.

Stemplus
Stemmen per brief geeft iemand van ‘boven de zeventig’ de mogelijkheid om een stem uit te brengen zonder naar het stemlokaal te hoeven gaan of een andere kiezer een volmacht te geven. Deze inwoners krijgen een zogenaamde stempluspas toegestuurd en ontvangen later een envelop met een briefstembiljet en een antwoordenvelop. Een eventuele briefstem kan in een bijgevoegde antwoordenvelop kosteloos worden opgestuurd uiterlijk voor vrijdag 12 maart 17.00 uur. Indien iemand de briefstem liever persoonlijk inlevert kan dat in de periode van 10 tot en met 17 maart op verschillende in de gemeente verspreid liggende plaatsen overal van 09.00 tot 17.00 uur.

Waar
Iedere stemgerechtigde kan zijn of haar stem in elk stemlokaal naar keuze binnen de gemeente De Bilt uitbrengen. De stembureaus zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen zijn de stembureaus mogelijk op een andere locatie dan u gewend was. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen en een stem kan aan een verlaagde stemtafel worden uitgebracht. Overal is een leesloep aanwezig. Ook is er een gesproken kandidatenlijst beschikbaar op www.debilt.nl/verkiezingen en op het stembureau op het gemeentehuis is een braille-kandidatenlijst. Er is op 17 maart een mobiel stembureau met beperkte toegang en beperkte openingstijden voor de locaties: MENS Servicecentrum Maartensdijk/Dijckstate, Wooncentrum Schutsmantel, Serviceflat Hobbemaflat en Huize het Oosten. Lokaal is dit bekend gemaakt aan de personen die toegang krijgen tot de stemming in dit bijzondere mobiel stembureau met beperkte toegang en beperkte openingstijden. Andere mensen kunnen hier niet hun stem uitbrengen.

Vervroegd stemmen
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart er in gemeente De Bilt bij vier stemlokalen vervroegd worden gestemd. Deze dagen zijn vooral bedoeld voor mensen die tot een risicogroep behoren, maar kunnen ook benut worden om het aantal contactmomenten over de drie dagen verspreid te verminderen. Vervroegd stemmen kan op de locaties: Gemeentehuis Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173 te Bilthoven, het mobiel bureau bij station Bilthoven, zijde Soestdijkseweg Zuid (parkeerterrein), Bilthoven, het H.F. Witte Centrum. Henri Dunantplein 4 in De Bilt en dorpshuis De Vierstee, Nachtegaallaan 30 in Maartensdijk. De stembureaus zijn op die dagen geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

Gezondheidscheck
Wie in een stemlokaal gaat stemmen dient van tevoren een gezondheidscheck te doen; deze bestaat uit (het lezen) van enkele vragen over het coronavirus. De gezondheidscheck is mee toegezonden bij de stem(plus)pas. Gevraagd wordt de gezondheidscheck te doen op de dag dat u gaat stemmen. Wanneer één van die vragen met ‘ja’ moet worden beantwoord, dan wordt gevraagd om niet te gaan stemmen in het stemlokaal, maar iemand te machtigen de stem uit te brengen. Op de achterkant van de stempas staat aangegeven hoe dat gaat.

Maatregelen in het stemlokaal
De stemlokalen zijn zo ingericht dat u 1,5 meter afstand kan houden van andere kiezers en van de leden van het stembureau. Bij de ingang van het stemlokaal staat handdesinfectie klaar. De stemhokjes (en andere zogenoemde contactpunten zoals deurklinken en deurposten) worden elk half uur schoongemaakt. In elk stemlokaal staat een stembureaulid bij de ingang. Die kijkt of er voldoende ruimte is voor kiezers in het stemlokaal om 1,5 meter afstand te houden. De stembureauleden die uw stempas aannemen en zij die het stembiljet en het schone potlood uitreiken dragen wegwerphandschoenen. Tussen de stembureauleden en de kiezer is een kuchscherm geplaatst. Het identiteitsbewijs kan voor het kuchscherm worden getoond. Op de locaties waar meerdere stembureaus zijn worden de kiezers, via verschillende looproutes, over de stembureaus verdeeld op aanwijzing van de gastvrouw. Doel is om de doorloop zo soepel mogelijk te laten gaan en wachtrijen te voorkomen.

Op woensdag 10 maart van 9.00 tot 17.00 uur fungeert het Dorpshuis Westbroek, Prinses Christinastraat 2, Westbroek als afgiftepunt voor briefstemmen. Op woensdag 17 maart kan er de gehele dag gestemd worden.