Logo vierklank.nl
Foto:

IJsbaan en groenadoptie

Op de vijver aan de Talinglaan in Bilthoven werd vorige week door jong en oud geschaatst. Maar hoeveel van de schaatsers zouden geweten hebben dat ze daadwerkelijk op een échte, bijna 100 jaar oude schaatsbaan stonden? Ewout van Wijk dook in de geschiedenis van deze vijver. 

Op deze plaats is omstreeks 1924 een natuurijsbaan aangelegd; dus bijna een eeuw geleden. In de Utrechtse Courant van 20 november 1925 wordt al vermeld dat de ijsbaan open is. Wanneer je goed kijkt dan zie je dat het inderdaad een ijsbaan is, onder andere aan de vorm. Het was een flinke, langwerpige ijsbaan. Op oude landkaarten van de gemeente De Bilt is het ook te zien, bijvoorbeeld op een topografische kaart uit de 40-er jaren. Hierop zie je duidelijk de ijsbaan, tennisbanen en ook het eerste buitenzwembad. Voor zover we hebben kunnen achterhalen ligt hier mogelijk de eerste ijsbaan van De Bilt. IJsbaan Het Biltsche Meertje aan de Visserssteeg is bijvoorbeeld van 1967, een stuk jonger. 

Dr. Melchior
De geschiedenis van de schaatsbaan langs de Talinglaan lijkt verbonden met die van de Biltse zwembaden. In 1924 - dus vrijwel tegelijk met de aanleg van de schaatsbaan - werd besloten tot het graven van een opluchtzwembad ten zuiden van de spoorlijn; dit werd het Openluchtbad Brandenburg, dat pal naast de schaatsbaan lag. De drijvende kracht hierachter was de beroemde gemeente-arts Dr. H.W. Melchior, die vond dat mensen - net als nu - meer moesten bewegen. Het buitenbad heeft er tot 1990 gelegen, veel mensen weten dit nog. Toen kwam het Combi-bad Brandenburg, nu staat er het nieuwe Zwembad Brandenburg, de schaatsbaan is echter altijd gebleven. Deze oude dame heeft geduldig de tand des tijds doorstaan, hoewel ze op dit moment wel wat onderhoud kan gebruiken.

Schoonmaak
Marlies de Penning, initiatiefneemster van de recente schoonmaakactie van de groenstrook aan de Talinglaan: ‘Hier in de buurt kennen we de unieke geschiedenis van de vijver. Helaas heeft deze jarenlang als overstroombekken voor het riool en de waterafvoer van de Talinglaan gediend, niet heel fris. Hier is door het nieuwe riool verandering in gekomen, de waterkwaliteit is ondertussen veel beter. Wel zagen we dat de schaatsvijver aandacht nodig heeft. Het belangrijkste zijn bomen die door achterstallig onderhoud te ver in de vijver zijn gaan hangen. Vooral aan de kant van het nieuwe zwembad is dit een probleem, daar liggen de bomen bijna plat in het water. Hier moet nodig gesnoeid worden, gelukkig staan ook hiervoor de buurtbewoners klaar’.

Geschiedenis
‘De ijsbaan is een belangrijk stuk geschiedenis, zowel van Tuindorp als van de gemeente De Bilt, daar moet je zuinig op zijn. We zijn met de buurt een traject gestart voor groenadoptie. Dit houdt in dat we een deel van het groenonderhoud van de groenstrook en de vijver overnemen van de gemeente. Op dit moment maait de gemeente 1x per jaar de berm langs de straat, dat is het wel zo’n beetje. Groenadoptie is al op meerdere plaatsen in de gemeente De Bilt met succes gedaan, het zorgt voor een mooiere buurt en beter contact tussen buurtgenoten. Daar gaan we in Tuindorp ook voor’.

Meer berichten