Logo vierklank.nl
Foto:

Leerlingen voortgezet onderwijs weer naar school

Vanaf maandag 1 maart mogen leerlingen van het voortgezet onderwijs weer naar school. Deze heuglijke mededeling deed het kabinet, tijdens de persconferentie op dinsdag 23 februari. Ook scholen in gemeente De Bilt mogen hun deuren eindelijk weer openen. Niet alleen fijn voor de leerlingen, maar zeker ook voor de docenten.

door Walter Eijndhoven

‘Met deze mededeling waren wij heel blij’, vertelt Philip Wind, rector van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven. ‘Voor de voorjaarsvakantie rekenden wij al op opening van de school, dus wij deden in de week vooraf al enig voorwerk. Hoewel de minimale eis is om één dag per week op school te zijn, kiest onze school ervoor om alle leerlingen gemiddeld 2,5 dag per week op school te laten komen’. Een heel gepuzzel, om zo’n 1100 leerlingen lessen te laten volgen, met alle coronaregels in het achterhoofd.

Binnentuin
Natuurlijk houdt de school zich aan alle regels die gelden om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van iedereen zoveel mogelijk te waarborgen. Wind: ‘Wij kunnen niet alle leerlingen op school de lessen laten volgen, daarom huren wij ook ruimte bij Sportcentrum Kees, het sportcentrum van de achterburen. En in de centrale hal van onze school creëren wij ook een extra klasruimte’. In de pauze kunnen leerlingen hun tijd dan samen doorbrengen in de binnentuin in plaats van in de centrale hal. ‘Wij hebben onze binnentuin speciaal laten overkappen, zodat leerlingen niet buiten in de regen hoeven te pauzeren’, vertelt Wind.

Bewegingen
Dankzij alle coronaregels neemt het aantal bewegingen van en naar de klaslokalen wel toe. Docenten en leerlingen lopen vaker heen en weer tussen beide gebouwen, om het risico op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Wind: ‘Om de tijd zoveel mogelijk te beperken staat het hek tussen beide gebouwen overdag open, zodat leerlingen via de binnentuin en de brugklasvleugel snel heen en weer kunnen lopen’.

Rooster
Natuurlijk is niet te voorzien of alles direct goed verloopt, daarom kiest de school voor een rooster van twee weken. Daarna volgt een evaluatie en wordt het rooster eventueel aangepast. ‘Onze leerlingen kunnen het rooster vinden in de app-store. Een icoontje in de app toont aan wanneer de leerling digitaal thuisonderwijs heeft of op school moet zijn. Heel handig’.

De school houdt zich aan alle coronaregels, toch kan een leerling of docent positief worden getest op corona. ‘Via de GGD vindt dan direct bron- en contactonderzoek plaats’, legt Wind uit. ‘Alle medeleerlingen en/of collega’s gaan direct in quarantaine en volgen (of geven) thuisonderwijs. Vanaf vijf dagen na de laatste blootstelling kunnen zij zich laten testen met een PCR-test. Als deze negatief is, wordt de quarantaine opgeheven. In de week van 8 maart doen wij een bericht uit over onze plannen vanaf maandag 15 maart. Wij hopen dat alles goed verloopt en hopen onze leerlingen volgende week weer te zien. Dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor de docenten, want ook voor hen was dit weer een heel lastige tijd’.

Meer berichten