Creatieve buurtbroedplaats in Leyensetuin
Logo vierklank.nl
Zelfs de gevel van Buro Lou is een aanwinst voor de buurt.
Zelfs de gevel van Buro Lou is een aanwinst voor de buurt. (Foto: )

Creatieve buurtbroedplaats in Leyensetuin

Het voormalige politiebureau aan de Leyenseweg in Bilthoven fungeert het komende anderhalf jaar als creatieve buurtbroedplaats onder de naam Buro Lou. Sinds augustus vorig jaar ontwikkelt de Utrechtse atelierstichting DePlaatsmaker er werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers, maar ook buurtbewoners kunnen er, als corona weer over is, terecht voor een kop koffie of een activiteit. 

Kwartiermaker Marcel van der Velden selecteert de gebruikers, onderhoudt de contacten met de omgeving en bewaakt de sfeer. ‘Er is een overduidelijke behoefte aan betaalbare werkruimtes voor creatievelingen om te mogen experimenteren,’ aldus Marcel. Ongeveer veertig creatieve ondernemers hebben er zich gevestigd, tot in de oude, maar geheel intacte cellenblokken aan toe. Er is een fietsenmaker, een pottenbakker, een lampenmaker en zelfs een ambachtelijke bakker, waar iedereen op bestelling ‘puur, heerlijk en bijna magisch’ brood kan halen.

In de planning, na corona, staan exposities, kinderworkshops, wijnproeverijen, kleine buurtmarkten, filmvertoningen en theatervoorstellingen. Maar ook yoga, meditatie en dans kunnen plaatsvinden in de voormalige schietruimte van het bureau, waar heel makkelijk voldoende afstand gehouden kan worden. ‘Wij willen van Buro Lou de komende jaren een ontmoetingsplek maken waar iedereen welkom is’. Zelfs over een skatebaan wordt nagedacht.

Over anderhalf jaar zal Buro Lou plaats maken voor de nieuwbouwwijk ‘Leyensetuin’, waarover momenteel druk overleg wordt gevoerd met de omwonenden en dat hopelijk geïnspireerd wordt door de creatieve aanwezigheid van de kunstenaars in Buro Lou, dat met zijn nieuwe, blauwwitte gevelschildering een aanwinst voor de buurt is. Voorlopig dan. (Peter Schlamilch)

Meer berichten