Uitreiking Koninklijke Onderscheiding
Logo vierklank.nl
Nadat de heer van Putten door zijn vrouw is ‘geridderd’ zijn er nog toespraken van (oud-)collega's. [foto Henk van de Bunt]
Nadat de heer van Putten door zijn vrouw is ‘geridderd’ zijn er nog toespraken van (oud-)collega's. [foto Henk van de Bunt] (Foto: )

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Burgemeester Sjoerd Potters reikte op 18 februari de versierselen uit die horen bij de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau aan prof. dr. J.P.M. van Putten. In verband met de maatregelen rondom COVID-19 vond de uitreiking op het thuisadres plaats. De heer van Putten ging die dag met emeritaat.

De heer van Putten heeft uitzonderlijke verdiensten als hoogleraar Infectiebiologie bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en zijn bijdragen binnen de universiteit en aan de wetenschap in bredere zin in het bijzonder op Europees niveau. Hij gaf op een uitstekende wijze leiding aan een onderzoeksgroep, die veel toppublicaties liet verschijnen. Hij was mentor van een fors aantal onderzoekers, die zich tot de voorhoede van de wetenschap hebben ontwikkeld. In 2011 heeft hij als directeur van het Instituut Veterinaire Wetenschappen de faculteits-brede verantwoordelijkheid over het onderzoeksprogramma gekregen. Internationaal staat de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht in de top vijf van de wereldranglijst en is deze positionering mede te danken aan de waardevolle strategische adviezen van hem. 

Wetenschap
Naast zijn activiteiten voor de Universiteit Utrecht heeft van Putten veel gedaan voor de wetenschap in bredere zin; hij was lid van en betrokken bij een aantal (ministeriele) commissies en vooraanstaand biomedische tijdschriften. Hij was adviseur (over de toekomst van onderzoek) aan de Universiteit Diergeneeskunde in Wenen en heeft de Universiteit Wageningen geadviseerd op het gebied van dierwetenschappen. Hij was groepsleider bij het Max Planck Instituut in Duitsland en bij een NIH (National Institute of Health) instituut in de Verenigde Staten (Rocky Mountain Laboratories in Hamilton). Hij maakte in 1999 de overstap naar de faculteit Diergeneeskunde als hoogleraar Infectiebiologie. Hij is vele jaren een belangrijk adviseur van de Gezondheidsraad en vele nationale adviescommissies geweest.

HvdB

Meer berichten