Eerste lustrum Stichting Ghana Schoolsupport
Logo vierklank.nl
Kinderen hebben dolle pret op de vierzitschommel.
Kinderen hebben dolle pret op de vierzitschommel. (Foto: )

Eerste lustrum Stichting Ghana Schoolsupport

Wat vijf jaar geleden begon met vakantieplannen aan de keukentafel, leidde tot een indrukwekkende rondreis door Ghana en groeide uit tot een band met de regio Sefwi Bekwai en het oprichten van de Stichting Ghana schoolsupport. 

Indra van Deemter kwam via haar werk in contact met een Ghanese student Sampene Ampofo die studeerde aan de Hogeschool Utrecht. Het idee ontstond dat zijn geboortedorp zou worden bezocht en de school waar hij zijn basisopleiding heeft gekregen. Samen met haar man John en de kinderen werden er spullen verzameld zoals kleding, schoenen en toiletartikelen om te doneren aan de school in Sefwi Bekwai. Tijdens dat bezoek werd een goed beeld verkregen van de enorme tekorten aan materialen waar de school mee kampt. De Stichting Ghana schoolsupport was geboren met als missie het bestrijden van armoede in Ghana. Dit wordt gedaan door bij te dragen aan het verbeteren van de leeromgeving op school en door het verbeteren van de hygiënische omstandigheden.

Lustrum
Stichting Ghana Schoolsupport bestaat alweer vijf jaar en in die periode heeft de Stichting veel kunnen bereiken. Dankzij de financiële steun van veel buurtbewoners, leerlingen van Kindergemeenschap De Werkplaats, Stichting Emmaus en andere stichtingen, zoals Wilde Ganzen zijn er inmiddels vijftien projecten gerealiseerd.

Basisscholen
Indra van Deemter vertelt: In Ghana wordt er samengewerkt met 14 basisscholen. Met alle schoolhoofden is een ‘Committee of headmasters’ gevormd en zij zijn verantwoordelijk voor de toewijzing en de uitvoer van alle projecten. Inmiddels zijn vijftien projecten gerealiseerd waarvan 4 kleuterscholen. Met de lokale gemeenschappen worden afspraken gemaakt over gratis arbeidsinzet van de lokale gemeenschap. Dit om de betrokkenheid te vergroten met het project. Vaak graven de mannen van het dorp de fundering, helpen ze mee om stenen te maken voor het gebouw etc. Daarna wordt het gebouw van ca. 12 x 6 meter in 9 maanden gerealiseerd door plaatselijke vaklui’.

Team
John van Deemter vervolgt: ‘In Ghana werken wij met een vast bouwteam en wij steunen hiermee de lokale economie. Voor de financiering van het gebouw en het meubilair worden wij geholpen door de Stichting Wilde Ganzen. De Ghanese overheid zorgt voor de leerkrachten. Gemiddeld kunnen zo’n 60 tot 80 kinderen spelend leren in het kleutergebouw en hebben ze een veel betere aansluiting op het basisonderwijs (primary school). Voor 2021 staan er op verzoek van het schoolhoofdencomité in Ghana weer 2 kleutergebouwen op de planning: een kleuterschool bij primary school Baakokrom en één bij primary school Nyetina’.

Kleutergebouw
Indra: ‘Afgelopen jaar hebben we ook alle 14 basisscholen voorzien van speeltoestellen, 14 sets goals met 2 voetballen en 14 vierzitschommels. De kinderen genieten volop van deze nieuwe voorzieningen op hun school wat maakt dat ze zeer gemotiveerd zijn om naar school te komen. Het idee van de speeltoestellen is afkomstig van basisschool De Werkplaats. WP-leerlingen van groep 7 hebben dit een aantal jaar geleden bedacht. We zijn drie jaar geleden gestart met een prototype voetbalgoals, toen schommels en vorig jaar hebben we dan uiteindelijk alle 14 scholen voorzien van een set goals en schommels.’. 

De stichting kan geholpen worden met een donatie maar er zijn ook in Ghana gemaakte producten te koop; kleurige ovenwanten, keukenschorten en stevige tassen. De omzet van deze producten vloeit weer terug in de stichting ten behoeve van nieuwe projecten. Voor meer info zie www.ghanaschoolsupport.nl.

door Henk van de Bunt

Meer berichten