Dat wil ik ‘effe’ kwijt…
Logo vierklank.nl
Foto:

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Ik woon al mijn hele leven in De Bilt - bijna wekelijks krijg ik De Vierklank en Biltsche Courant - en al een tijdje is het hot item in beide kranten: ‘het gemeentebestuur wil windmolens en zonnepanelen plaatsen in de natuur in stukken of stukjes bos, welke zogenaamd geen doel hebben’.

De mensen die dit bedenken wonen daar meestal zelf niet, zij moeten klimaatdoelen halen dat is belangrijk voor hen. Het gaat bij elkaar om stukjes, die zogenaamd over zijn, maar wanneer zijn stukjes natuur over? Bewoners genieten vaak samen van deze stukjes en zeg eens eerlijk niemand wil windmolens en zonneparken in de directe omgeving van de woning hebben.

Waarom worden de daken van alle appartementen en grote gebouwen in deze gemeente niet verplicht van zonnepanelen voorzien? In heel Nederland ligt 950 vierkante kilometer aan plat dak waarop een groot deel van de zonnepanelen kan worden geplaatst. In de provincie is veel hoogbouw ook in de gemeente De Bilt. Daar zijn hele straten met uitsluitend appartementen. Daar is dus veel te halen, laten wij in De Bilt beginnen als eerste gemeente in Nederland om dit grootschalig aan te pakken. Dan kunnen de kleine stukjes groen worden behouden waar mensen, kinderen en dieren recreëren en genieten. 

Ik ben al wat ouder; van midden vorige eeuw. In de jaren ‘80 was er een poster met een foetus, die had de tekst; ‘als wij voor de economie ons vruchtwater moeten bevuilen: doen wij dat’. Deze poster is nu weer actueel alleen in een andere context: ‘Wanneer wij klimaatdoelstellingen willen halen, breken wij gewoon een stuk van onze leefomgeving af voor een windmolen of zonnepark’.

E. van der Werf

Meer berichten