Valentijnsconcert via video
Logo vierklank.nl
Louis Braam en José Bosschers sloten het online Valentijnsconcert van Het Kunstenhuis af.
Louis Braam en José Bosschers sloten het online Valentijnsconcert van Het Kunstenhuis af. (Foto: Gebruiker)

Valentijnsconcert via video

Verliefdheid via videoverbindingen: het moet in deze tijd, maar bevreemdend blijft het wel. Waar de liefde gedijt bij de ontmoeting en het aanraken, zo doet de muziek dat ook, en des te moeilijker is het dat ons leven in deze coronatijden zo ‘stil’ is geworden: de levende muziek, de moeder aller kunsten, is ver te zoeken, terwijl menigeen ernaar snakt.

Daarom was het moedig en prijzenswaardig dat het Kunstenhuis De Bilt afgelopen zondag, op Valentijnsdag dus, een heus online Valentijnsconcert presenteerde: via een gratis stream lieten de docenten van de muziekschool hun passie voor muziek horen in allerlei vormen: van het verdrietige Greensleeves (een eeuwenoude melodie over een verloren liefde), via een prachtige serenade van Schubert, tot een liedje van Karin Bloemen (‘Ik hou van jou, en meer wil ik niet horen’), een aria van Pergolesi (op altviool) en de beroemde Barbarasong uit de Dreigroschenoper, over een vrouw die alle rijke mannen krijgen kan, maar kiest voor de landloper die haar in het ongeluk zal storten.

Valentijnsdag is jarenlang in populariteit gedaald, maar lijkt de laatste jaren weer aan aanzien te winnen, vooral onder millennials, zo blijkt uit onderzoek; de feestdag wordt overigens vooral door vrouwen gevierd: 84% van de valentijnskaartverstuurders is vrouwelijk. Of ze daarbij ooit nog aan de heilige Valentijn denken, de priester die in de 3e eeuw voor zijn geloof ter dood werd gebracht en 14 februari 496 door Paus Gelasius een eigen naamdag kreeg, is de vraag. Het Kunstenhuis De Bilt, de artistieke parel in onze gemeente, herinnerde ons in ieder geval weer aan de muziek en liet de liefde weer opbloeien in een prachtig concert dat afsloot met muziek van Prokofjev tot Elton John en Burt Bacharach, en via YouTube is terug te luisteren.

(Peter Schlamilch)

Meer berichten