Christianne en Sarah kijken uit naar de samenwerking.
Christianne en Sarah kijken uit naar de samenwerking. Foto: PETRA CREMERS PHOTOGRAPHY

Samenwerking Boerderij De Bonte Parels en Zorggemeenschap Naburen

Algemeen

Vorig jaar zomer legden Zorggemeenschap Naburen en Boerderij De Bonte Parels in Westbroek het eerste contact om samen iets te betekenen voor mensen met dementie. Zij sloegen de handen ineen om een passende plek te bieden op de boerderij. 

door Walter Eijndhoven

Sarah Verkruijssen van Zorggemeenschap Naburen kijkt uit naar de samenwerking met Rutger en Christianne Hennipman van Boerderij De Bonte Parels in Westbroek. ‘Al heel lang raakt mij het ziektebeeld van (jonge) mensen met dementie. Niet alleen de aandoening op zich, maar de impact die dit heeft op de relatie met zijn of haar familie en vrienden’. Om een passende plek voor mensen met dementie te creëren in onze samenleving, nam zij ontslag bij haar voormalige werkgever en begon zij de Stichting Naburen.

Buitenzijn
Sarah: ‘Zelf vind ik veel voldoening in het buitenzijn. Voor ieder mens, maar zeker ook voor mensen met dementie is het heel belangrijk om in beweging te blijven. Ik ging op zoek naar een omgeving die uitnodigt om in beweging te zijn en waar mensen een prikkel krijgen om in actie te komen. In combinatie met mijn eigen interesse was die plek eigenlijk snel gevonden. Op een boerderij. Zodoende kwam al snel De Bonte Parels in zicht’.

Sarah zocht vorig jaar juni contact met Rutger en Christianne en vroeg hen of zij interesse hadden. Christianne: ‘Nou, daar hadden Rutger en ik wel oren naar. Wij runnen samen een biologische boerderij, hebben vaak schoolklassen op ons erf en wij hebben nog veel meer plannen met onze boerderij. Het creëren van een plek waar mensen met dementie, ondersteunende vrijwilligers en begeleiders doordeweeks hun thuis hebben, past heel goed in deze plannen. Rutger en ik zeggen iedere keer weer: “ieder schepsel, mens of dier is een parel”’.

Boerenschuur
Inmiddels is veel werk verzet en de benodigde middelen om een boerenschuur om te bouwen tot een comfortabele leefruimte zijn binnen. ‘Naast het regelen van financieringen zijn wij ook hard aan de slag met het opzetten van samenwerkingen met gemeenten en collega zorgorganisaties’, vertelt Sarah. ‘De eerste deelnemers draaien vanaf dit voorjaar mee op de boerderij. Wij starten met het aanleggen van een theetuin’. Behalve een theetuin zijn er nog veel meer plannen, zoals het bemannen van een winkel met producten van eigen boerderij. En als een deelnemer even helemaal niets wil doen, dan is daar alle ruimte voor’.

In de regio Utrecht wonen ongeveer 470 jonge mensen met dementie. Totaal wonen er zelfs zo’n 6.000 mensen in de regio. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren nog flink toenemen. Christianne: ‘De samenwerking met Stichting Naburen is verrijkend en voorziet in een duidelijke behoefte, voor zowel mensen met dementie als voor het boerenbedrijf, dat zich door deze samenwerking verder kan ontwikkelen. Het is bijzonder om gezamenlijk aan deze behoefte invulling te geven’.

Wie meer wil weten over de ontwikkelingen van het opzetten van de zorggemeenschap, kan terecht op de website www.naburen.com.