Buurtbewoners van Tuindorp Bilthoven verzamelen zakken vol afval.
Buurtbewoners van Tuindorp Bilthoven verzamelen zakken vol afval.

Schoonmaakactie Groenstrook Talinglaan

Algemeen

Het was waterkoud, maar dat weerhield de bewoners van Tuindorp Bilthoven er niet van om op zaterdag 30 januari zelf de groenstrook langs de Talinglaan schoon te maken. Initiatiefneemster Marlies de Penning: ‘Het idee om zelf de handen uit de mouwen te steken bestaat al sinds vorig jaar februari. We wilden met de buurt gezamenlijk onze groenstrook schoon maken, maar toen kwam helaas Corona. Gelukkig hebben we nu samen toch het bos en de bosvijver onder handen kunnen nemen’.

Om te zorgen dat de Corona-regels gevolgd werden had de organisatie van tevoren de dag in verschillende tijdsblokken verdeeld. Zo konden alle deelnemende buurtbewoners hun steentje veilig bijdragen. Het enthousiasme van de deelnemers was te zien: er kwamen zakkenvol plastic, blikjes, glas, hondepoep, puin en hout uit het bos en de vijver. Marlies de Penning: ‘Ik had niet gedacht dat er zoveel afval uit zo komen, we hebben zelfs een roestig winkelwagentje uit de vijver gevist. Het toont aan hoeveel deze authentieke groenstrook voor de bewoners van Tuindorp betekent’. 

Achtergrond
Tussen WVT, de tennisbanen en het nieuwe- en het oude zwembad bevindt zich al meer dan een halve eeuw een bos met een bosvijver. De laatste jaren was de groenstrook in verval, de rioolwerkzaamheden op de Talinglaan hebben het aangezicht er niet fraaier op gemaakt. Recent zijn de buurtbewoners digitaal bijeengekomen om te praten over de betekenis en functie ervan voor Tuindorp. Toen bleek hoe zeer men zich verbonden en betrokken voelt bij de groenstrook; deze bepaalt al decennialang het karakter en de identiteit van Tuindorp. Het is een plaats waar kinderen samen spelen en veilig de natuur leren kennen. Ook zorgt het in de wijk voor rust, ontspanning en schone lucht. Groen in de wijk wordt steeds zeldzamer, daarom is het van belang dat wat er nog is, goed verzorgd wordt en behouden blijft.

Bospark
Ewout van Wijk (bewoner van de Talinglaan): ‘Het bos en de vijver kennen een gevarieerde flora en fauna. Dankzij onderzoek van buurtbewoners weten we dat hier tientallen vogelsoorten komen, waaronder zelfs beschermde. Ook hebben we egels, eekhoorns en sinds kort zelfs een haas gesignaleerd. De bosvijver wordt bewoond door salamanders, libellen, padden, en kikkers die zomers door de tuinen van de buurtbewoners springen. Eigenlijk is ‘groenstrook’ geen goede naam, wat dacht je van ‘Bospark Tuindorp-Brandenburg’?