Piet Nieuwendijk keerde terug naar ‘zijn’ molen in zijn vroegere woonplaats Groenekan.
Piet Nieuwendijk keerde terug naar ‘zijn’ molen in zijn vroegere woonplaats Groenekan.

Pleidooi voor inspraak jeugd bij energiekwestie

Algemeen

door Henk van de Bunt

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over hoe we Nederland verduurzamen. Zo is afgesproken de CO² uitstoot in 2030 met bijna de helft te verminderen ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95 procent. Om de CO² uitstoot te verminderen, wordt gezocht naar manieren om duurzame energie te gaan opwekken. Zonneparken en windmolens spelen daarin een cruciale rol. In de hele provincie verkennen gemeenten momenteel geschikte locaties voor windmolens.

Dat er zonneparken in De Bilt komen, is vrijwel zeker; de vraag is alleen waar. Voor windmolens ligt dat anders, omdat de impact voor de omgeving groter is. Maar wanneer de gemeente een duur bureau opdracht geeft om locaties te onderzoeken, dan moet je toch ook met die optie rekening (gaan) houden. Piet Nieuwendijk (verhuisde onlangs van Groenekan naar Bilthoven) zet zich graag in voor een sociale en duurzame wereld: ‘Ik noem dat wel eens een empathische samenleving, niet op de barricaden of in de politieke arena, maar liefst vanuit een bestuurlijke rol. Ik ben op mijn best als ik mensen bij elkaar kan brengen’. Piet Nieuwendijk pleit er voor ook de jeugd bij de discussie te betrekken.

Klimaat
‘Wie dit weekeinde naar buiten keek, zou kunnen denken dat het wel meevalt met de klimaatverandering. Toch laten de statistieken een heel ander beeld zien: ieder jaar sneuvelen er warmterecords en 2020 kende zelfs de warmste zomer ooit in Europa gemeten. Dat onderstreept de noodzaak om ons energieverbruik zo snel mogelijk drastisch te verminderen, te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen en de benodigde energie duurzaam op te wekken. Landelijk zijn daar afspraken over gemaakt in het kader van het Klimaatakkoord. Dat gaat uit van de bouw van windparken op zee en het beleggen van zoveel mogelijk daken met zonnepanelen. Maar dat is niet genoeg en het is aan de gemeenten om in regionaal verband te bezien welke plekken zich lenen voor zonnevelden en windmolens’.

Protesten
‘Ook De Bilt is daarmee bezig en ik verbaas mij over al die protesten en petities. Vaak noemt men de zorg voor flora en fauna, maar bedenk dat die pas echt te lijden hebben van de klimaatverandering. De actievoerders zeggen, dat ook zij voorstander zijn van duurzame energie. Maar dan hebben ze het vooral over windparken op zee en zonnepanelen op daken: precies die maatregelen die al in het Klimaatakkoord staan en genomen worden!

Ik zou wel er ook graag de stem bij willen horen van de jongeren in onze gemeente. Want de volgende generaties zullen het gelag betalen als we nu geen krachtige maatregelen treffen. Het gaat om hun toekomst. Uit recent onderzoek blijkt dat twee-derde van de jongeren (van 12 t/m 30 jaar) positief is over windmolens en zonnevelden. ‘Regeren is vooruitzien’, zeggen ze wel eens. Daarom hoop ik dat het gemeentebestuur een manier vindt om ook de mening van jongeren op te halen en die zwaar laat wegen bij de nog te nemen besluiten’.

Overvallen
Over de noodzaak van klimaatmaatregelen hoeft men volgens Nieuwendijk geen discussie meer te voeren: ‘Op landelijk niveau is er in samenspraak met diverse overheden en belangenorganisaties voor gekozen om de uitvoering van deze maatregelen in 30 energieregio’s op te pakken. In de Utrechtse regio is afgesproken gezamenlijk 1,8 TWh (ofwel 1,8 miljard kWh) duurzaam op te wekken en daar moet dit voorjaar een verdere invulling aan worden gegeven. Dus vragen om uitstel bij de gemeente heeft niet veel zin meer. Nu de gemeente verwijten dat ze hier niet voldoende over gecommuniceerd heeft is a) niet effectief en b) niet eerlijk, want er is tijdig bekend gemaakt dat de gemeente hiermee aan de slag moest en ging, onder meer via de huis-aan-huisbladen en via social media. Je kunt niet verlangen dat de gemeente voor ieder onderzoek, dat zij doet, iedereen een brief gaat sturen. Ik snap dat het zicht op een windturbine of zonnepark niet direct een landschappelijke aanwinst is, maar een uitgestorven bos door droogte of te weinig insecten om het bos gezond te houden, is dat ook niet. En wat het argument ‘we zijn overvallen door deze maatregelen’ betreft: zou de jeugd van nu over 20 jaar niet woest zijn, omdat we de maatregelen te lang achterwege lieten’?