De teamvergadering vond plaats met 45 deelnemers
De teamvergadering vond plaats met 45 deelnemers

Online teambespreking medewerkers Julianaschool

Algemeen

door Guus Geebel

Donderdag 28 januari vertelden teamleden van de Julianaschool in een onlinebijeenkomst over hun ervaringen met online lesgeven en hoe het contact met de leerlingen verloopt. Directeur Ella Prins leidde de onlinebijeenkomst in. ‘Wat goed dat jullie hier allemaal zijn. Het komt niet zo gauw voor dat wij op deze manier met zijn allen vergaderen, maar we vinden het heel fijn om een en ander met jullie te delen.’ Martin van Veelen, algemeen directeur van Delta, woonde een groot deel van de onlinebijeenkomst bij.

Burgemeester Sjoerd Potters richt ook enkele woorden tot de leerkrachten. ‘Ik ben heel trots en dankbaar op jullie, want ik weet dat het heel ingewikkeld is. Jullie missen het contact met de leerlingen en zij missen jullie ook. Het is heel anders dan menselijk contact, maar dankzij jullie kunnen we het wel volhouden met elkaar.’ Daarna komen leerkrachten van alle groepen aan het woord die wat over hun ervaringen vertellen. Marjolein vertelt iets over groep 4. Zij vindt de ontmoetingen met de leerlingen in de onlinegesprekken erg leuk en vertelt dat ze vandaag een verjaardag online hebben gevierd. De burgemeester is benieuwd hoe en dat vertelt Marjolein. Zij is ook enthousiast over het regelmatige contact met de collega’s. 

Vaardig
Eric is gymleraar van de Julianaschool en geeft met de vakleerkrachten van de scholen van Delta online gymnastiekles. Hij doet dat ook via Regio TV De Bilt. Op de Julianaschool worden 100 kinderen opgevangen. Johanneke vertelt iets over de opvang. ‘Het gaat allemaal prima, ook bij de kleintjes.’ Judith vertelt dat als je een vraag stelt allemaal handjes de lucht ingaan. Iedereen doet goed mee en daar word ik heel blij van. Ook Gabrielle wordt heel blij als ‘s morgens om 9 uur de kinderen online komen. ‘De kinderen zijn heel enthousiast. Je ziet dat ze gewend raken om interactief met ons bezig te zijn. Er worden antwoorden gegeven op vragen en we doen quizjes online. Ze vragen erom en willen vaak niet meer stoppen. Het is leuk om te zien dat ze alles zelf kunnen bedienen. Wanneer de meeting klaar is zien we dat de kinderen nog blijven, gezellig gaan kletsen en met elkaar afspraken maken. De samenwerking tussen de groepen 2 is geweldig. We doen precies hetzelfde en het gaat hartstikke goed.’

Positief
Linda en Nadine constateren dat het anders is dan de eerste keer. De ervaringen van toen hebben geholpen dat het nu soepeler verloopt. Ella is trots op Mina, die heel veel werk verzet om het gebouw schoon te houden. Kristel vertelt een en ander over een wereldoriëntatiescan. Jessica en Wouter van groep 7 hebben positieve ervaringen en worden blij van de samenwerking met elkaar. Lilian vertelt haar ervaringen bij de groepen 3. Zij gaat in op de goede collegialiteit en het contact met de ouders. Augje vertelt haar ervaringen vanuit de ondersteuning. ‘Ik heb het voordeel van een kleine groep en kan veel individuele aandacht geven.’ Rosanne zegt blij te zijn dat de spulletjes die zij aangedragen wat ze kunnen doen, in de groepsapp van groep 1a regelmatig terugkomen. ICT’er Erik-Jan vertelt dat alle kinderen online kunnen werken.

Kasteel
Astrid vertelt dat kinderen die je normaal niet zo op de voorgrond ziet treden zich online wel meer willen laten zien. Maarten constateert dat de leerlingen van groep 5 heel vaardig worden in het opzoeken. ‘We zijn vanaf half negen de hele dag online’, vertelt Maaike. ‘Sommige kinderen vind ik online leuker dan in de klas.’ Ze vertelt over de geschiedenisles die zij deze week had. Ze kregen de opdracht een kasteel te maken met materiaal dat ze zelf hadden en waar verschillende dingen uit de les te zien moesten zijn, onder andere een troubadour. Een kind liet zijn tekening zien en ik vroeg waar de troubadour was. Hij wees die aan en ik vroeg hoe ik kan zien dat het een troubadour is. Het was een middeleeuws kasteel maar hij zei: Kijk hij heeft een microfoon in zijn hand.’

v.l.n.r. Nadine, kinderburgemeester Carmen, Linda, Mina en Ella.