Afbeelding

Groenekanse bewoners starten petitie tegen komst windturbines

Algemeen

De gemeente de Bilt staat voor wat betreft het verduurzamen van energie voor een grote opgave. De gemeente streeft ernaar om in 2050 net zoveel duurzame energie op te wekken als wij samen in De Bilt - alle inwoners, bedrijven en instellingen – verbruiken. Energieneutraal heet dat. Op zich een hele mooie ambitie, immers zullen wij allemaal onze bijdrage moeten leveren aan de klimaatverandering.

In 2017 heeft de gemeente al onderzoek gedaan naar zonnevelden in de gemeente, het realiseren hiervan lijkt al in een gevorderd stadium. Vervolgens heeft de gemeente adviesbureau Bosch en Van Rijn opdracht gegeven om een ruimtelijk onderzoek te doen naar de mogelijkheden binnen onze gemeente om windturbines te plaatsen. In juli 2020 heeft het bureau het rapport “Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek Windenergie gemeente De Bilt” opgeleverd. Het volledige rapport is terug te vinden op de gemeentesite onder “zon en windenergie, kopje documenten”.

Uit het rapport blijkt, zie onderstaande plattegrond, dat het gebied tussen Nieuwe Wetering-Maartensdijk, aangeduid als locatie 6 en Nieuwe Wetering-Groenekan-Bilthoven, aangeduid als locatie 7, als enige gebieden ruimtelijke gezien, geen enkele belemmering oplevert. Dit betekent dat op locatie 6 maximaal 6 en op locatie 7 maximaal 7 windturbines met een hoogte van 240 meter geplaatst zouden kunnen worden als de gemeente de keuze voor deze gebieden maakt. Windturbines om een beeld te geven die zeker 2x zo hoog zijn dan de Domtoren.

U kunt zich voorstellen dat het plaatsen van windturbines een grote impact heeft op het landschap, flora en fauna maar ook op de gezondheid en woongenot van de bewoners van Groenekan, Nieuwe Wetering, Maartensdijk en Bilthoven. Tot uiterlijk 7 februari stelt de gemeente de bewoners in de gelegenheid om haar mening te geven over de locaties. Wij verzoeken u om uw mening door middel van het invullen van de kanskaarten kenbaar te maken aan de gemeente. De kanskaarten Windturbines is terug te vinden op de gemeentesite, als u zoekt op duurzaamheid.

Nog een punt van zorg. In het rapport wordt er gerekend met verouderde richtlijnen, namelijk van 2010, waarin beschreven staat dat windmolens minimaal 300 meter van een woning vandaan moeten staan. Deze berekening is niet gebaseerd op windturbines van deze hoogte. In Duitsland hanteren ze momenteel een afstand van 10x de hoogte van de wieken (tophoogte).

De betrokken bewoners zijn de petitie https://petities.nl/petitions/geen-windturbines-in-groenekan-de-nieuwe-wetering-en-bilthoven gestart om zo aan de gemeente duidelijk te kunnen maken dat wij als bewoners van dit gebied geen windturbines wensen in onze woonomgeving. Als u het hiermee eens bent, tekent u dan alstublieft deze petitie.

Vele bewoners van de betreffende gebieden waren tot voor kort niet op de hoogte van deze plannen van de gemeente. Zij zijn door de gemeente hierover niet goed geïnformeerd. Het tijdspad die door de gemeente is uitgezet is kort, aangezien betrokkenen niet op de hoogte waren. De bewoners betreuren de slechte communicatie vanuit de gemeente.

De bewoners van dit gebied willen aan de gemeente duidelijk maken dat mega-turbines niet acceptabel zijn. We zijn daarentegen absoluut bereid om mee te denken hoe de doelstellingen duurzame energie wel te behalen zijn. We hopen velen met ons.