Via speels aangelegde paden kunnen bezoekers het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar ontdekken.
Via speels aangelegde paden kunnen bezoekers het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar ontdekken.

Nieuw artikel

Algemeen

Onbeperkt genieten in vernieuwd beeldenpark 

door Henk van de Bunt

Kunstliefhebbers kunnen, zelfs in tijden waarin musea gesloten zijn, hun hart iedere dag ophalen in het onlangs vernieuwde beeldenpark van de Biltse kunstenaar Jits Bakker. 

De Provincie Utrecht, het Utrechts Landschap, de gemeente De Bilt en de Stichting Jits Bakker Collectie hebben gezamenlijk zorg gedragen voor de renovatie van het Beeldenpark Jits Bakker. Met een uitbreiding van de kunstcollectie, een vernieuwde routing, informatievoorzieningen en bloemenweides is een bezoek aan het park van de Biltse kunstenaar een nieuwe ervaring voor velen. 

Het nieuwe Beeldenpark
De collectie van de kunstenaar, eigendom van de Provincie Utrecht, is met 31 iconische sculpturen in brons, marmer en graniet nu weer compleet: ‘Elia en de Raven’, ‘de Paardentorso’s’ en ‘Aan de Borst’ zijn teruggeplaatst, nadat twee van deze sculpturen een aantal jaren geleden waren ontvreemd. Bezoekers komen nu binnen via een fabelachtig berceau en kunnen het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar ontdekken via speels aangelegde paden. Het park is ook veel flora rijker, met nieuwe bloemenweides, bomen en struiken. De kunstcollectie is alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De Stichting
Jits Bakker werkte ruim vijftig jaar in de directe omgeving van het beeldenpark, in zijn in 1968 eigenhandig ontworpen en gebouwde atelier ‘de kooi’ en beeldenlabyrint. Nadat de internationaal vermaarde kunstenaar overleed in 2014, is zijn omvangrijke nalatenschap grotendeels ondergebracht bij de Stichting Jits Bakker Collectie (SJBC). De toegewijde groep vrijwilligers van deze stichting zet zich onder meer in voor rondleidingen door het beeldenpark op landgoed Beerschoten.

Het team
Wilma van der Veen vervult binnen de SJBC niet alleen de rol van Secretaris, de vrijwilligster staat ook bekend om haar bevlogen rondleidingen. Het inspireren van grote groepen cultuurliefhebbers gaat haar eenvoudig af. De rondleidster heeft Frans gedoceerd aan de Werkplaats Kindergemeenschap en didactiek aan de Universiteit van Utrecht. Ook komen haar studies Frans, literatuurwetenschappen en kunstgeschiedenis goed van pas. ‘We maken vrijwel altijd een combinatie van een bezoek aan het beeldenpark op landgoed Beerschoten met het atelier ‘de kooi’ en het beeldenlabyrint’, vertelt van der Veen. ‘Door de coronamaatregelen heb ik pas twee rondleidingen kunnen verzorgen in het vernieuwde park, maar de reacties waren lovend. Vooral de berceau zorgt voor een verrassingseffect’. Wilma van der Veen kende Jits Bakker al sinds de jaren ’70, maar werd na zijn overlijden in 2014 door zijn zoon, Tibo van de Zand, gevraagd om onderdeel uit te maken van het team vrijwilligers. ‘Het is inmiddels een hecht en gemêleerd team geworden, iedereen werkt zo prettig met elkaar samen’, vertelt van der Veen.

Theater
Anneke Iseger rondleidster en theatermaakster, kan dit beamen. ‘We hebben allemaal onze eigen manier van rondleiden. Door mijn jarenlange ervaring in de toneelwereld geef ik vaak een creatieve en humoristische draai aan de verhalen, vooral de Griekse mythologie leent zich hier goed voor. De bezoekers liggen in een deuk’, vertelt Iseger. Jits Bakker was ook voor Iseger geen onbekende, zo heeft zij hem als correspondente verschillende malen mogen interviewen en was zij vaak aanwezig op zijn welbekende open dagen.

Entree
Liza Geurts is al zes jaar actief binnen de Stichting Jits Bakker Collectie als vrijwilligster op het gebied van communicatie, marketing en design: ‘Vooral de entree vind ik erg mooi geworden, bezoekers lopen nu via de berceau een andere wereld in, waarna zij aan het einde verwelkomd worden in de paradijselijke tuin door de sculptuur ‘Paradise Gardens’, heel toepasselijk. Op onze website hebben we meer informatie geplaatst over de beelden, zodat bezoekers toch een soort online rondleiding kunnen volgen, terwijl ze ‘live’ het beeldenpark verkennen’, aldus Geurts.

Reacties
De vrijwilligsters zijn eensluidend in hun antwoorden wanneer hen gevraagd wordt wat de meest gehoorde reacties van bezoekers zijn. ‘Hoe een enkel persoon zoveel heeft kunnen creëren staat met stip op een, de omvang van de collectie is niet te bevatten. Daarna komt de verrassingsfactor dat zo’n beroemde kunstenaar gewoon in De Bilt woonde, en dat hij zo veelzijdig was. Zijn vlot gemodelleerde sculpturen vol dynamiek, tegenover de strakke, gepolijste en ‘rustige’ sculpturen; het is allemaal de hand van de kunstenaar”, besluiten de vrijwilligers unaniem.

Jits Bakker
Jits Bakker (1937-2014) werkte ruim 50 jaar als zelfstandig en veelzijdig kunstenaar in binnen- en buitenland. Met zijn werk verwierf de kunstenaar wereldwijde faam. Naast beeldhouwer was hij ook kunstschilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus, frescoschilder en maker van sieraden. De beeldend kunstenaar uit De Bilt omarmde de renaissance-idealen die zijn geïnspireerd op de oudheid, en streefde naar een zo veelzijdig mogelijke ontwikkeling. Hij koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Er zijn in zijn kunstwerken vaak verwijzingen terug te vinden die herinneren aan de klassieke mythologie, muziek, dans, sport en zijn traumatische ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Kunstwerken van Jits Bakker zijn in heel Nederland te vinden, zo ook in De Bilt en in omliggende gemeenten zoals Zeist. Daarnaast bestaan er vele particuliere- en museale collecties over de hele wereld (VS, Mexico, VK, Duitsland, Zuid-Afrika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk en België). 

HvdB Ingang.jpg

V.l.n.r. Wilma van der Veen, Liza Geurts en Anneke Isiger. 

HvdB Verplaatst.jpg

Via speels aangelegde paden kunnen bezoekers het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar ontdekken.

V.l.n.r. Wilma van der Veen, Liza Geurts en Anneke Isiger.