Vooralsnog wordt er geen boom onnodig gekapt.
Vooralsnog wordt er geen boom onnodig gekapt.

Bomenkap Tolakkerweg voorlopig uitgesteld

Algemeen

Provincie trekt half jaar uit voor overleg 

door Rob Klaassen

In een schrijven van woensdag 27 januari aan bewonersvereniging ‘Samen voor Hollandsche Rading’ en aan de redactie van De Vierklank over een mogelijke kap van bomen langs de Tolakkerweg in Hollandsche Rading en Koningin Wilhelminaweg in Maartensdijk deelt de Provincie Utrecht mee dat zij het komend halfjaar in werkgroepverband nader gaat overleggen. Directe reden tot navraag hierover was de publicatie van de ‘op 13 januari jl. door de Gemeente De Bilt verleende omgevingsvergunning tot het kappen van 54 bomen langs Provincialeweg te N417’.

In De Vierklank van 13 januari stond een informerend artikel over de voorgenomen kap van 54 bomen langs de N417, de Tolakkerweg in Hollandsche Rading en Kon Wilhelminaweg in Maartensdijk. De kap werd aangekondigd in een brief die de bewoners op zaterdag 9 januari in de bus kregen; een brief die de inwoners nogal rauw op het dak viel. Een storm van protesten vanuit de bewoners was het gevolg. Als reactie op deze protesten schortte de Provincie toen deze kapwerkzaamheden op. 

Hoe verder
Zaterdag 16 januari ontvingen de inwoners van Hollandsche Rading opnieuw een brief van de provincie Utrecht. In deze brief werd het al eerder aangekondigde uitstel van de kap van de bomen toegelicht naast de aankondiging van een second opinion door een bomenspecialist uit de omgeving. In deze procedure trekken de secretaris van de bewonersvereniging ‘Samen voor Hollandsche Rading’ Kees Floor en de vertegenwoordiger van de Tolakkerweg Fred Houtman, gezamenlijk op. In eerste instantie hadden beiden los van elkaar bezwaar gemaakt tegen de bomenkap. Al snel bleek dat hun activiteiten en ideeën naadloos op elkaar aansloten en sindsdien trekken zij in deze kwestie dus gezamenlijk op. Volgens Kees Floor heeft de Provincie sinds 11 januari alles met grote voortvarendheid opgepakt. Maandag 18 januari bleek de provincie reeds de diverse bezwaren en beroepen te hebben behandeld. Woensdag 27 januari ontving de bewonersvereniging reeds een brief van projectleider Maarten Schuit van de Provincie met de mededeling dat de provincie ervan afziet om onder tijdsdruk hierover op korte termijn besluiten te nemen; in ieder geval blijven alle niet-vitale bomen tot het komende najaar staan. Door het doen van extra controles is dat mogelijk gebleken.

Voeding
Voorgesteld wordt om een kleine werkgroep te vormen, waarvan ook de deskundige namens de bewoners de heer Jørn Copijn deel van zal uitmaken. Uitgangspunt van de werkgroep is en volgens de provincie ook was, dat er geen enkele boom onnodig gekapt zal worden. De rapportages van de deskundigen van de provincie zullen hierbij ook aan de orde komen. Tevens zal er een plan worden opgesteld hoe er zal worden omgegaan met de huidige boomlocaties. De provincie spreekt daarbij haar vertrouwen uit dat de werkgroep hier het komend half jaar goed zal uitkomen.

Kees Floor is blij met de opstelling van de provincie, terwijl Fred Houtman zegt: ‘dat de inschakeling van de heer Copijn met diens eerste advies om een voedingsprogramma uit te voeren bij de bomen en waarvan verwacht wordt dat als gevolg daarvan de meeste bomen kunnen blijven bestaan vertrouwen geeft voor de toekomst’.