Afbeelding

Blijft Maartensdijk een vitaal dorp?

Algemeen

- Ingezonden mededeling -

De laatste tijd is er in en rond Maartensdijk veel te doen omtrent woningbouwbouw.

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn, maar ook goed om het over feiten te hebben en hoe we hiertoe gekomen zijn. Als Maartensdijker en als één van jullie dorpspolitici wil ik deze geluiden eens van een andere kant benaderen, niet de mensenkant, maar de Maartensdijkkant.

Ikzelf ben in Maartensdijk komen wonen december 1970, als jongetje van 5 jaar. Maartensdijk was een echt nieuwbouwdorp, de bevolking heel divers.

In 1953 konden Maartensdijkers, tot dan toe alleen een Dorpsweg met zijstraten, voor het eerst een “blokje om” met de aanleg van de Dr. JJF Steijlingweg. Vanaf dat moment ging het snel, eerst werd de “Oranjebuurt gebouwd”, later kwam daar de vogelbuurt bij, we praten dan over de 60’er jaren. Als het ware tussen de Nachtegaallaan/Kievitlaan en de Koningin Julianalaan werd een heel nieuw dorp gebouwd. Later kwamen daar de Planetenbuurt bij en aan de westkant tot aan de A27 de Kruidenbuurt met scholen en dorpshuis de Vierstee.

Een dorp met veel jonge mensen. Er ontstond veel, de voetbalvereniging groeide, een korfbalvereniging en volleybalvereniging werden opgericht in 1967, ook andere (sport)verenigingen vonden eind 60, begin 70 hun oorsprong. Een grote vereniging voor allen was “de Vriendschap”, de Harmonievereniging Kunst & Genoegen groeide en bloeide op met de Majorettes. Er was een jongerenvereniging, een disco 1x per maand waar alle jeugd tussen 15 en 25 aanwezig was, de kerken bloeiden op en 3 basisscholen waar de leerlingenaantallen explodeerde.

Dit dorp groeide tot 5300 inwoners in 2000. Op de 3 basisscholen waren in dat jaar gezamenlijk 622 leerlingen. Nu in 2021 heeft de kern Maartensdijk nog zo’n 4700 inwoners, 600 minder een daling van 12%. De scholen hadden vorig jaar nog 440 leerlingen, 182 leerlingen minder, ofwel 30%! 

Er zijn inwoners die vinden Maartensdijk vitaal genoeg en wijzen naar de drukte van het Maertensplein, maar vergeten dat Landwaart en Zweistra veel mensen van buitenaf aantrekken. 

Als er in Maartensdijk niet snel wat gebeurt op het gebied van woningbouw en dan bedoel ik substantieel, dan zal er in de komende 15 jaar absoluut een negatieve verandering komen in de vitaliteit. Het bloeiende verenigingsleven laat al decennia lang bij alle verenigingen een teruggang in leden zien. Een jongerenvereniging is er niet meer.

De middenstand heeft zorgen om haar bestaanszekerheid en zegt hardop; voor omzet hebben we inwoners nodig! Winkels zullen in de toekomst moeilijk een koper vinden, want het overnemen van een winkel geeft stress om omzet te behouden. Omzetgroei is in een krimpend dorp een droom.

Maartensdijk heeft dringend woningen nodig om in ieder geval het aantal inwoners rond 5000 te houden. Ik heb Maartensdijkers horen zeggen 25 huizen per jaar voor de eigen behoefte. Dat is prima, maar dat moet wel 10 jaar lang consequent ieder jaar gebeuren en met de huidige ambtelijke regelgeving en participatie is dit niet realistisch. Binnen de bebouwde kom houdt dit bovendien na 2 of 3 jaar op, vol is vol en dan moet men alsnog buiten de rode contouren kijken. Of willen we groenvoorzieningen in het dorp voor de eigen inwoners helemaal vol bouwen? Ik hoef maar even naar 2019 te kijken, waar 13 mogelijke binnenstedelijke locaties veel onrust gaf.

Ik wil dit geluid graag laten horen, dit is de Maartensdijkkant! Een dorp met rustige inwoners die zich niet zo snel druk maken, maar wel graag huizen voor een nieuwe generatie willen en toekomst voor hun dorp. Dit is het geluid van ondernemers die kansen voor hun winkels en ondernemingen willen hebben. Dit is het geluid van verenigingen die nieuwe (jeugd)leden en vrijwilligers willen verwelkomen. Een dorp van vriendschap en saamhorigheid!

Ik hoop dat we al die Maartensdijkers kunnen verenigen in een platform “Maartensdijk vitaal”. Waar iedereen ideeën inbrengt, naar elkaar luistert, elkaar begrijpt, zodat er een algemene deler ontstaat om dit prachtige dorp vitaal te houden. Er zullen altijd mensen blijven die bepaalde zaken liever anders zien, maar laten we samen de schouders er onder zetten en doen wat goed is voor het behoudt van het dorp, dat zou fantastisch zijn.

Met vriendelijke groeten

Werner de Groot, raadslid voor het CDA in de gemeente De Bilt en Maartensdijker.