Logo vierklank.nl
Nasse, Artien en Zhila zijn hier tevreden.
Nasse, Artien en Zhila zijn hier tevreden. (Foto: )

Nasse en Zhila hebben rust gevonden

Nasse en Zhila ontmoetten elkaar in een vluchtelingenkamp in Irak. Zij zijn van Iraans-Koerdische achtergrond en waren onafhankelijk van elkaar Iran ontvlucht.

Nasse voelde zich in Iran niet veilig omdat hij lid was van een verboden (communistische) partij. Hij vluchtte in 1991 vanuit Iran naar Irak, waar hij later Zhila leerde kennen. Zij was in 2004 Iran ontvlucht. Nasse was in Iran taxichauffeur. Zhila was in Irak nieuwslezer voor een lokale tv zender. In 2010 vertrok Nasse naar Nederland om hier een veilige toekomst op te bouwen. Zhila reisde hem 2 jaar later na.

Nasse kwam hier via het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt in contact met We-Match en de Sociale Dienst. Daar kreeg hij het advies zijn rijbewijs voor vrachtwagenchauffeur te halen. Met een financiële ondersteuning van het Steunfonds Vluchtelingen is hem dat gelukt en heeft hij nu een vaste baan. 

In 2017 werd hun zoon Artien geboren. De ouders zijn zichtbaar gelukkig met hun zoon. Zij voelen zich hier helemaal op hun gemak. Natuurlijk missen zij hun vaderland en moeten zij wennen aan de Nederlands maatschappij, met veel regels. Ook de spontaniteit, die zij in Iran ervoeren, missen zij. Gelukkig hebben zij fijne Nederlandse vrienden en goed contact met de buren. Ondanks dat gemis zeggen zij de rust en veiligheid hier te verkiezen boven de onveilige leefomstandigheden in hun vaderland.

(Frans Poot)

Meer berichten