De af te breken sporthal wordt vervangen door een nieuwe met zonnepanelen.
De af te breken sporthal wordt vervangen door een nieuwe met zonnepanelen.

Gemeenteraad akkoord met plannen Nobelkwartier

Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad nam op 28 januari met 20 stemmen voor en 6 tegen het voorstel van B en W aan om de ruimtelijke randvoorwaarden voor herontwikkeling Nobelkwartier en Marie Curieweg 1 te hanteren als basis voor uitwerking in gewijzigde bestemmingsplannen en een beeldkwaliteitskader. Tevens ging de raad akkoord met een krediet voor de nieuwbouw van een sporthal binnen deze locatie en om de huidige brandweerpost op termijn te verplaatsen.

Doel is het gemeentelijk woningaanbod uit te breiden met 108 woningen waarvan 70% sociale huur en middenhuur. Daar is in de gemeente grote behoefte aan. Drie ingediende amendementen over de bouwhoogten en de mix in het woningbouwprogramma worden met ruime meerderheid verworpen. Een motie ingediend door Theo Aalbers (ChristenUnie) om zonnepanelen op de daken van de sporthal en andere nieuwe gebouwen te plaatsen wordt ingetrokken.

Pijplijn
Na de behandeling in eerste termijn gaat wethouder Dolf Smolenaers in op de vragen en opmerkingen. Hij dankt de raad voor de brede steun voor dit plan. ‘Het is een eerste product waarin de duidelijke visie van dit college naar voren komt. Meer bouwen voor de behoefte van onze inwoners, meer betaalbare woningen, meer moderne gelijkvloers appartementen en spreiden van sociale woningen over de gemeente, deels binnen of buiten de bebouwde kom. Maar we lossen de woningnood niet in een keer op met een visie neer te leggen. Wat in de pijplijn zit wordt realiteit als je bij ieder plan de keus blijft maken om het vol te houden en door te zetten. Nu ligt het Nobelkwartier voor, straks het politiebureau, zwembad, buiten de rode contour Maartensdijk en natuurlijk de Schapenweide.’

Doorstroom
‘Veel ging het weer over participatie’, aldus de wethouder. ‘Op inbreidingslocaties is het altijd lastig om te dichten. Het buurtbelang kan daarin niet volledig bediend worden. Dat leidt vaak tot ontevredenheid met het proces, omdat je het er niet mee eens bent.’ De wethouder vindt het ook heel belangrijk om bij ieder project te kijken wat er gebeurt en hoe het volgende keer anders kan. Over het brandweergebouw zegt hij dat het nog jaren duurt voordat dat dit plan gerealiseerd wordt. ‘We kunnen met dit plan ook de doorstroom bevorderen. Als je te kleine woningen bouwt dan bied je niet aan waardoor mensen die stap gaan maken, want mensen willen graag een verbetering in hun woonkwaliteit.’

Sociaal
‘Wonen is niet alleen wonen het heeft ook een sterk sociaal aspect en spreiding van sociale woningbouw over de gemeente betekent dat juist in de wijk met uitsluitend koop, waar hier sprake van is, het uitermate geschikt is om sociaal toe te voegen. De woningbehoefte van onze eigen inwoners en de moderne maatschappij bestaat steeds meer aan woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Parkeren voor het HF Wittecentrum wordt in het nieuwe plan nagenoeg helemaal gepositioneerd langs De Biltse Rading. De wethouder is bereid als het plan staat een nieuwe verkeerstelling te houden. ‘De bomen worden zoveel mogelijk behouden en een motie om zonnepanelen te plaatsen past in het beleid. Het ziet ernaar uit dat er over de 1000 zonnepanelen in deze wijk komen.’ De motie wordt ingetrokken.