Deze hoogspanningsmast verzorgt grote hoeveelheden elektrische energie over de spoorlijn Utrecht-Hilversum en over de A27 in oostelijke en westelijke richting veelal in open gebieden.
Deze hoogspanningsmast verzorgt grote hoeveelheden elektrische energie over de spoorlijn Utrecht-Hilversum en over de A27 in oostelijke en westelijke richting veelal in open gebieden.

Meepraten over duurzame energieopwekking

Algemeen

door Henk van de Bunt

In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over hoe we Nederland verduurzamen. Zo is afgesproken de CO² uitstoot in 2030 met bijna de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95% te verminderen. Alle gemeenten in Nederland leveren hieraan een bijdrage, ook de gemeente De Bilt. Om de CO² uitstoot te verminderen is het belangrijk dat er in de toekomst meer duurzame energie opgewekt gaat worden.

De gemeente De Bilt streeft ernaar om in 2050 net zoveel duurzame energie op te wekken als er verbruikt wordt. Duurzame, CO²-neutrale energie kan onder andere opgewekt worden met zonnevelden en windmolens. Ook alle huiseigenaren en organisaties, die zonnepanelen op hun dak leggen, dragen hier aan bij.

Zonnevelden en windmolens
Op dit moment zijn er nog niet veel geschikte methoden voor duurzame energieopwekking in de gemeente. Windmolens en zonnevelden zijn bewezen succesvolle manieren om op korte termijn voldoende energie op te wekken. Dat is belangrijk, want men staat voor een enorme verduurzamingsopgave. Bovendien is de realisatie van zonnevelden en windmolens ook financieel haalbaar en kunnen inwoners profiteren van beperkte gebruikskosten.

De gemeente kijkt ook naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld zonnepanelen op daken. Inwoners die hun huis willen verduurzamen worden daarbij zo goed mogelijk geholpen. Maar zelfs wanneer op álle geschikte daken panelen liggen wordt er nog niet voldoende elektriciteit voor de toekomst opgewekt.

Verkenning
Daarom werd de afgelopen tijd gekeken in welke gebieden in de gemeente kansen bestaan voor de opwekking van duurzame energie met zonnevelden of windmolens. Ook wordt er gewerkt aan richtlijnen voor het beoordelen van toekomstige initiatieven hiervoor: dat gebeurt in samenspraak met inwoners. De gemeente vindt het belangrijk om te weten wat inwoners, bedrijven en andere partijen van duurzame energieopwekking met zonnevelden of windmolens vinden. Welke kansen zijn er en welke zorgen horen daarbij? Wat is belangrijk: inpassing in het landschap, effecten voor dieren en planten, uitzicht of iets anders? Heeft men liever energieopwekking op één plek in de gemeente of juist verspreid over verschillende locaties?

Verslag
Bij het opstellen van het beleid voor zonnevelden en de aanpak voor windenergie maakt de gemeente De Bilt gebruik van de inbreng van inwoners en van georganiseerde stakeholders. Zij organiseerde drie inwonersavonden: een ‘fysieke’ avond in Maartensdijk op 14 september en twee avonden online op 21 en 22 september 2020. In het daarvan opgemaakte verslag wordt beschreven uit welke onderdelen de avonden bestonden en welke zaken de inwoners hebben meegegeven aan de gemeente. Het zijn veelal individuele meningen van deelnemers, die dus ook tegenstrijdig kunnen zijn.

Op basis van deze gesprekken heeft de gemeente een concept-kansenkaart zonnevelden opgesteld, die aangeeft welke gebieden meer en minder kansrijk zijn voor zonnevelden. Voor windenergie is een windkaart, die de belemmeringen voor windmolens per gebied schetst. De kaarten worden nu voor reactie voorgelegd aan alle inwoners. 

Participatieavond
Tijdens een vervolgbijeenkomst werd op maandagavond 25 januari tijdens een online bijeenkomst het tussentijdse resultaat van onderzoeken en de eerdere bijeenkomsten waar bewoners en organisaties hun ideeën, meningen en wensen deelden besproken. Meer dan 100 deelnemers hadden zich aangemeld. De online-bijeenkomst werd na een algemeen gedeelte gesplitst in de groepen zonne-, wind- en andere energie(-mogelijkheden).

Inwoners kunnen vanaf 31 januari tot en met 7 februari online hun mening geven via een digitale kansenkaart met vragenlijst; deze is te vinden via www.debilt.nl/zonenwindenergie. Alle inbreng wordt benut om hierbij goede afwegingen te maken en wordt vastgelegd in een participatierapport. Het college wil de definitieve kansenkaart voor zonnevelden in maart aan de gemeenteraad voorleggen. Voor wind wordt dan voorlopig alleen besloten in welke gebieden nader onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden. 

Een transformatorhuisje (hier aan de Voordorpsedijk) is een gebouwtje, dat een of meer transformatoren herbergt om hoogspanning om te zetten naar laagspanning voor levering aan huishoudens en bedrijven.