Serie over doodgaan met rondleiding op Den en Rust
Logo vierklank.nl
Serie over doodgaan met rondleiding op Den en Rust
Serie over doodgaan met rondleiding op Den en Rust (Foto: )

Serie over doodgaan met rondleiding op Den en Rust

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. In de nieuwe vierdelige Klokhuisserie over dood en afscheid gaat presentatrice Eva Cleven op zoek naar antwoorden, en praat ze met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt.

door Henk van de Bunt

De serie start volgende week; Nadia Najib vertelt daarin over haar rol als uitvaartverzorger en wat er zoal komt kijken bij afscheid nemen van een dierbare. Daarnaast is er ook een rondleiding over de natuurbegraafplaats Den en Rust. 

Den en Rust
TV-programma Klokhuis heeft een 4-delige serie gemaakt over dood en afscheid. Er is aandacht voor de dood, het afscheid, begraven, cremeren en voor rouw. Voor deze serie zijn opnames gemaakt bij crematorium en begraafplaats Den en Rust in Bilthoven. ‘Het was een enorme eer om de programmamakers bij onze locatie te ontvangen’, vertelt uitvaartverzorger Nadia Gandon-Najib. ‘In mijn dagelijkse werk zie ik dat het voor volwassenen niet altijd makkelijk is om de dood en de invulling van een afscheid met hun kinderen te bespreken. Ik denk dat deze serie van Klokhuis zowel de kinderen als hun omgeving enorm kan helpen. En dat het de drempel naar de dood hopelijk iets zal verlagen. Want hoe verdrietig het ook is, de dood hoort bij het leven helaas’.

Dood en Afscheid
In de serie worden de verschillende stappen in het proces van dood en afscheid doorlopen. Gestart wordt met de vraag: ‘Wat is dood eigenlijk en wat gebeurt er in je lichaam’? In de eerste aflevering bezoekt Eva een mortuarium en vertellen kinderen over hun ervaring met een dood lichaam. Is het eng om een dood iemand te zien en aan te raken? Ook is er aandacht voor wat de dood betekent in verschillende culturen, zoals de Surinaamse en Islamitische. En waar je naartoe gaat als je dood bent. In de volgende afleveringen staat hoe je afscheid neemt centraal. Voor de begrafenis of de crematie wordt iemand opgebaard. Hoe gaat dat in z’n werk? Een deskundige geeft aan hoe belangrijk afscheid nemen is voor het rouwproces. Hoe is het om als kind een bijdrage te leveren aan een begrafenis of crematie?

De uitzendingen zijn vanaf 21 januari, vier donderdagen om 18.40 uur op NPO Zapp.

Meer berichten