De organisatie hoop dit jaar weer op veel enthousiasme voor de ALS-lenteloop.
De organisatie hoop dit jaar weer op veel enthousiasme voor de ALS-lenteloop.

Kom in beweging voor de ALS-Lenteloop

Algemeen

Bilthoven Beweegt, dat is het motto van de Lustrumeditie van de ALS-Lenteloop, op maandag 24 mei, Tweede Pinksterdag. Het evenement is inmiddels een traditie in Bilthoven. Deelnemers kunnen weer rennend en wandelend meedoen aan diverse onderdelen, toegejuicht door duizenden toeschouwers. Een bijzondere ervaring.

door Walter Eijndhoven

‘De inschrijving voor teams is met ingang van 1 januari 2021 weer geopend. Iedereen kan zich weer inschrijven voor diverse onderdelen. Het thema “Fun” loopt dit jaar als een rode draad door de Lenteloop’, vertelt Floor Cornelissen, bestuurslid communicatie ALS-Lenteloop. ‘Daarom kun je je ook aanmelden voor een FunRun. ‘Hierbij loop of ren je over de weg of door gebouwen op de manier die jij wilt. Om zoveel mogelijk geld op te halen, kun je je laten sponsoren’. De deelnemers aan de FunRun kunnen kiezen uit drie onderdelen: de 5 of 10 km FunRun of FunWalk of de 500 meter special.

Positief
In 2016 startte in Bilthoven de eerste ALS Lenteloop, met veel deelnemers, gezelligheid en muziek. Voortrekker en voorzitter van deze eerste Lenteloop was de in Bilthoven woonachtige Vincent Cornelissen. Bij hem is zes jaar geleden de ziekte ALS geconstateerd. Door dit evenement jaarlijks te organiseren hoopt hij, met vele vrijwilligers en deelnemers, die vreselijke ziekte ALS de wereld uit te krijgen. ‘Ondanks mijn ziekte sta ik nog altijd positief in het leven’, vertelt hij. ‘Hardlopen zal mij niet meer lukken, maar natuurlijk ben ik wel de hele dag van de partij om de deelnemers aan te moedigen. Het is mooi om te zien hoe zo’n evenement de inwoners van een dorp met elkaar verbindt. Daar ben ik trots op’.

Coronavirus
Door het coronavirus ging het evenement vorig jaar niet door en is er alsnog met de “Doe wat je kan-actie” een enorm bedrag opgehaald voor ALS. Ook de huidige situatie met het coronavirus is er nog geen zekerheid hoe de Lenteloop eruit gaat zien. ‘Wij gaan zeker lopen en het leven vieren, op welke manier dan ook’, vertelt Cornelissen.

ALS
De Stichting ALS zet zich in om deze afschuwelijke ziekte uit te bannen. ALS is een dodelijke zenuw- en spierziekte die iedereen kan treffen. Spieren vallen één voor één uit. Jaarlijks overlijden zo’n 500 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Met een gemiddelde levensverwachting van drie tot vijf jaar is er geen hoop op een toekomst. Met steun van vele deelnemers aan de lenteloop financiert de stichting wetenschappelijk onderzoek, om zo ALS eronder te krijgen.

Vrijwilligers
Ook dit jaar heeft de ALS Lenteloop weer vrijwilligers nodig om alles in goede banen te geleiden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een e-mail naar vrijwilligerslenteloop@gmail.com met de volgende gegevens: naam, e-mailadres, telefoonnummer, beschikbaarheid op 24 mei (of de dagen en weken daarvoor) en ervaring. De organisatie neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.