Corona en het onderwijs Martin Luther Kingschool
Logo vierklank.nl
Bij de noodopvang op de Martin Luther Kingschool is het drukker dan tijdens de eerste lockdown.
Bij de noodopvang op de Martin Luther Kingschool is het drukker dan tijdens de eerste lockdown. (Foto: )

Corona en het onderwijs Martin Luther Kingschool

Totaal onverwacht hoorden wij voor de kerstvakantie, dat de scholen hun deuren weer moesten sluiten. Wij hebben ervoor gekozen om de kerstvieringen te annuleren en de laatste echte schooldag te gebruiken om de kinderen goed voor te bereiden op het thuisonderwijs. 

door Henk van de Bunt

De kinderen hebben al zoveel lestijd gemist tijdens de schoolsluiting in maart en het is afwachten wanneer de scholen hun deuren weer mogen openen. Wij willen de fysieke lestijd zo goed mogelijk benutten. Om het jaar feestelijk af te sluiten hebben wij als team voor kinderen en ouders nog wel een leuke lipdub (videoclip) opgenomen. 

Tijdens de schoolsluiting in maart vonden de kinderen het allemaal nog wel spannend en leuk. Lekker een tijdje niet naar school en lessen volgen vanuit huis. Hoe anders is dat nu. De kinderen vonden het helemaal niet leuk om eerder vakantie te krijgen. Ook nu, na de kerstvakantie, ontvangen wij regelmatig berichten van ouders dat hun kinderen boos en verdrietig zijn omdat ze naar school willen. Een mooi compliment voor de school, maar tegelijk ook een zorgelijke ontwikkeling. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Daarbij weten wij ondertussen dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van de kinderen als ze zo lang niet naar school gaan. De vraag moet niet zijn óf de basisscholen weer opengaan, maar hoe de scholen weer veilig kinderen kunnen ontvangen. Daar hoor ik helaas nog niemand over.

In de school is het stil. Een aantal leerkrachten werkt vanuit huis en sommigen werken op school. Daarnaast biedt de school noodopvang voor leerlingen in kwetsbare posities en voor leerlingen van ouders in cruciale beroepen. Daarbij merken wij een verschil met de vorige schoolsluiting. Er zijn nu meer ouders die gebruik moeten maken van de noodopvang. Voor hen is het ook lastig. Naast het eigen werk moeten nu ook nog een of meerdere kinderen geholpen worden met thuisonderwijs. 

Op de Martin Luther Kingschool hebben wij dit schooljaar een behoorlijk aantal onderwijsassistenten, deels in opleiding. Een bewuste keuze zodat we in ieder geval personeel in huis hebben bij eventuele uitval van leerkrachten als gevolg van Corona. Toen hadden wij niet bedacht dat de scholen nog een keer gesloten zouden worden. De overheid was hier stellig in: ‘Dit niet nog een keer, de scholen blijven open’. Helaas is het anders gelopen en maken we er met elkaar het beste van. De onderwijsassistenten zijn verantwoordelijk voor de noodopvang zodat de leerkrachten alle tijd en energie kunnen steken in het geven van de lessen en het volgen van de kinderen. De extra ondersteuning die sommige kinderen al kregen wordt online voortgezet.

Ik ben blij met het begrip en de steun van de ouders. Zonder hen zijn wij niet in staat om op een goede manier thuisonderwijs aan te bieden. We moeten het samen doen, dat is in deze tijd nog belangrijker geworden.        

(Arjan Dam)

Meer berichten