Als straf voor zijn vervloekte nieuwsgierigheid werd de knecht in het openbaar gegeseld.
Als straf voor zijn vervloekte nieuwsgierigheid werd de knecht in het openbaar gegeseld.

Geschiedenis in De Biltse Grift

Algemeen

Uit een overlevering van meer dan 450 jaar geleden en een briefwisseling tussen hoogwaardigheidsbekleders die daarop volgde bleek, dat zich ‘in het dorp Oostbroek nabij Utrecht’ geheimzinnige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Kees Floor deed er onderzoek naar en publiceert zijn bevindingen in het decembernummer van De Biltse Grift. 

In deze tijd van renovatie en vernieuwing verdwijnen veel karakteristieke bouwstijlen. Reden voor Wim Krommenhoek, vaste columnschrijver in De Biltse Grift over kunst in de gemeente De Bilt, om eens stil te staan bij de verschillende bouwstijlen, die in de eerste helft van de 20ste eeuw in onze gemeente waren te vinden. 

Niet alleen bouwstijlen, maar ook een goed netwerk van openbaar vervoer kenden we in die tijd. Abe Postema vertelt over de trambaan die van Utrecht, via De Bilt, langs het buurtstation in Zeist over de Utrechtse heuvelrug helemaal naar Arnhem liep. 

In deze tijd van snelle computers, printers, smartphones en online vergaderen kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe het kantoorwerk 60 jaar geleden ging. Loes Meijer-Ott staat stil bij de ratelende schrijfmachines, de stencilmachine, de onmisbare correctielak en de schrille telefoonbellen van weleer. 

In zijn reis langs de kunst in De Bilt neemt Wim Krommenhoek ditmaal een kijkje bij de beelden bij het KNMI. 

Bernard Schut sluit tenslotte het decembernummer af met een herinnering aan zijn lagere schooltijd. Een beeld, dat velen wellicht zullen herkennen.

Het decembernummer van de Biltse Grift is na de lockdown weer verkrijgbaar bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en in De Bilt bij The Read Shop.        (H.A. L’Honoré Naber)

Portret van Dirck Cornelisz van Hensbeek en zijn vrouw, getekend door Lambert van Noort.