Logo vierklank.nl
Valsch en Gemeen oefent op de Patioschool. (foto Paulus van Dorsten)
Valsch en Gemeen oefent op de Patioschool. (foto Paulus van Dorsten) (Foto: Photography By-Pauluz@Concrestate)

Een jaar op afstand verbonden in zang

Half maart werd het stil in Nederland, ook voor koor Valsch & Gemeen in De Bilt. Het begon als een gewoon jaar. Enthousiaste repetitieavonden in ‘onze’ Patioschool. Gezellige maandborrels, naderende optredens - onder andere HiStories - en een koorweekend in april… Maar toen viel alles stil.

In het begin waren we nog optimistisch. Misschien een maandje overslaan, maar dat werd al snel langer. We misten ons samenzijn en ook wij ontdekten Zoom om met elkaar verbonden te blijven. Onder kundige leiding van onze altijd sprankelende dirigente Machteld van de Putte zongen we digitaal, ieder in onze eigen huiskamer. Samen, maar door de geluidsvertraging lang niet altijd gelijk.

Gelukkig kwam er in juni wat versoepeling. We mochten weer samen zingen volgens de richtlijnen van Koornetwerk Nederland. Nog niet met z’n 45-en tegelijk, maar in twee ‘shifts’, buiten, op het plein van de Patio. Wat was het genieten om elkaar weer te zien én te horen. 

Na de zomer vonden we tijdelijk onderdak in de gymzaal van de Theresiaschool, omdat ons eigen onderkomen te klein was. Maar een paar weken geleden kwam ook hier een einde aan, vanwege het dringende advies aan koren om niet meer samen te zingen. En opnieuw zoeken we weer verbinding met Zoom.

2020 was een bizar bijzonder jaar. In de eerste plaats natuurlijk voor iedereen die persoonlijk getroffen is door corona in gezondheid, werk, of sociaal contact. Maar uiteindelijk hebben we er allemaal last van. Juist nu zouden we met zang weer verbinding, plezier en troost willen brengen, zoals we dat zo graag doen in onze ‘hometown’. Bij het korenfestival, op de Hessenweg, bij onze fietsserenades in juni, in verzorgingshuizen of bij een feestelijke opening, zoals die van de Wereldwinkel vorig jaar. Maar die tijd komt terug; daar zijn we van overtuigd.

Ondertussen houden wij onze stemmen op stoom en hopen u binnen afzienbare tijd weer toe te zingen als vanouds. 

Wij wensen u een bijzonder, harmonieus, stemmig en stralend kerstfeest!

Op de Patio

Op de Patio is ‘t stil, stiller dan ooit, beetje kil

Stiller dan yoga in de gymzaal, geen kindergegil

Nog stiller dan repetitie-stil na een avondje Valsch & Gemeen

van zo’n stilte is er geen.

Maar ergens, ergens komt een nieuwe tijd, nieuwe energie

Er gloort een sprankje hoop, daar aan de horizon

De weg zal ons er naar toe leiden, met de wind als steuntje in de rug

We zullen doorgaan, we zullen doorgaan, tot we weer samenzijn.

(Adrie van de Water, bas bij Valsch & Gemeen)

Meer berichten