Logo vierklank.nl
Buiten bij de Centrumkerk kan op een kerstbal kan een wens worden geschreven en in de boom gehangen. De ballen liggen in een kistje onder de boom.
Buiten bij de Centrumkerk kan op een kerstbal kan een wens worden geschreven en in de boom gehangen. De ballen liggen in een kistje onder de boom. (Foto: )

God komt bij ons thuis en Hij houdt geen afstand

Naar de kerstnachtdienst gaan op donderdag 24 december is er dit jaar even niet bij. Om toch de geboorte van Jezus te vieren gaan de Centrumkerk en de OLV uit Bilthoven gezamenlijk online. Ook al is het niet live, beide kerken hopen toch dat zij hun leden/ parochianen op deze manier kunnen bereiken.

De vaak gehoorde kreet “God is overal”, gaat dit jaar wel heel erg op. Vanwege de al negen maanden durende coronacrisis gingen veel kerkdiensten online en konden de mensen de diensten beluisteren vanuit huis. ‘God is immers niet alleen in de kerk aanwezig, maar evengoed overal om ons heen. Je hoeft dus nooit alleen te zijn’, vertelt Harold Oechies, dominee van de Centrumkerk.

‘Wij hebben ook met Pasen samen een viering gehouden en in 2018 meegewerkt aan de openluchtviering bij het gemeentehuis. De samenwerking bevalt goed, vandaar dit kerstinitiatief’, vult Nicole Buijtendijk, coördinator bij de OLV aan.

Leerlingen van de Julianaschool uit Bilthoven verbeelden het kerstverhaal. ‘De leerlingen spelen dit na op diverse locaties in en rond Bilthoven, waaronder de Soesterduinen in Soest. Deze zandverstuiving lijkt op een woestijn, de omgeving waar Jezus woonde tijdens zijn leven. Van daaruit gaan zij op weg naar Bethlehem. In een kribje in een stal vindt de geboorte van Jezus plaats. Een schuurtje in een tuin in Bosch en Duin doet dienst als stal’, legt Oechies uit. Tussendoor zingt de kindercantorij van de Julianaschool.

Meezingen
Tijdens de dienst zingen twee cantors van de OLV. Deze worden begeleid door de organist van de Centrumkerk. Oechies: ‘Tijdens de dienst zingen zij vooral bekende kerstliederen, zoals “Ere zij God”, onder begeleiding van de trompettist en organist’. Ook degene die de tekst niet kent, kan gewoon thuis meezingen, want deze wordt geprojecteerd op het scherm’.

Net als anders, collecteren de kerken ook weer voor een goed doel. Dit jaar is dat voor Stichting Timon uit Zeist. Deze stichting helpt bij problemen met opvoeden en opgroeien, zodat kinderen en jongeren en hun gezin dichterbij hoop, herstel en perspectief komen.

Buiten bij de Centrumkerk staat tot en met donderdag 31 december een wenskerstboom. Op een kerstbal kan een wens worden geschreven en in de boom gehangen. De ballen liggen in een kistje onder de boom.

Donderdag 24 december om 17.00 uur gaat de dienst online en is deze te volgen via YouTube en kerkomroep.nl (Centrumkerk). De dienst is voor jong en oud en duurt drie kwartier.

door Walter Eijndhoven

Meer berichten