Logo vierklank.nl
Annelies Hupkes naast haar werk: ‘Het tekenen van mandala's was een openbaring’.
Annelies Hupkes naast haar werk: ‘Het tekenen van mandala's was een openbaring’. (Foto: )

Annelies Hupkes maakt mandala’s

Annelies Hupkes is een van de 43 exposanten op KUEP: ‘Ik ben 62 jaar en woon in Bilthoven. Zo’n 20 jaar geleden ontdekte ik het mandala-tekenen; het bracht mij rust en gaf mij houvast; ik kreeg er veel energie van en plezier in. Dit gevoel wilde ik heel graag delen met anderen, dus deed ik de opleiding docent mandala-tekenen en startte met het geven van cursussen en workshops’.

door Henk van de Bunt

Magisch
Mandala is een woord uit het Sanskriet en betekent ‘magische cirkel’; deze cirkel begrenst het speelveld en geeft vrijheid en veiligheid, waarbinnen je kunt tekenen, kleuren en jezelf uiten of laten zien. Het maken van een mandala is niet alleen leuk en verrassend, maar ook heel persoonlijk en werkt op zichzelf al ontspannend en meditatief. Door het tekenen blijk ik heel veel situaties aan te kunnen, kan ik mijn emoties kwijt en kan ik ook anderen helpen; voor mij is mandala-tekenen helend’.

Inspiratie
‘Daarnaast ontdekte ik dat er een hele wereld van inspiratie om me heen aanwezig was: in de natuur, in religies, culturen, kunstuitingen en geschiedenis. Het tekenen heeft mijn ogen geopend en maakt dat ik nog meer van de wereld om mij heen kan genieten. Ik hoop dat de tekeningen die in de expositie hangen een beeld kunnen geven van al die inspiratie en de weg die ik afgelegd heb. Ook hoop ik dat het anderen kan inspireren. Ik gebruik hoofdzakelijk kleurpotloden, soms een fineliner en pastelkrijt voor achtergronden.’

Meer berichten