Één van de twee unieke schalen is terug bij de Stichting; met v.l.n.r. Tibo van de Zand, Paul Werner en Ineke van Straaten.
Één van de twee unieke schalen is terug bij de Stichting; met v.l.n.r. Tibo van de Zand, Paul Werner en Ineke van Straaten.

Schenking keramische schaal aan Stichting Jits Bakker Collectie

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 8 december ontving Tibo van de Zand van Stichting Jits Bakker Collectie ((SJBC) een keramische schaal, één van de slechts twee keramisch gebakken schalen, door Jits Bakker gemaakt. Het kunstwerk was jaren in privébezit. De stichting is verheugd de unieke schaal aan haar collectie te mogen toevoegen.

Jits Bakker, vermaard om zijn vele kunstwerken, maakte zich tijdens zijn leven vele disciplines eigen. Hij was niet alleen tekenaar, kunstschilder, aquarellist en glaskunstenaar, maar ook beeldhouwer en graficus. Kortom, de diverse vormen van kunst waren hem niet vreemd.

Slechts één discipline was hem nog vreemd, de techniek van de keramiek. Toen hij de opdracht kreeg een workshop keramiek te organiseren voor diverse burgemeesters uit de regio, ging Bakker te rade bij pottenbakker Paul Werner uit Groenekan. ‘Ergens rond 2005 nam Jits Bakker contact met mij op’, vertelt Werner. ‘De techniek van keramiek was hem nog vreemd. Dus leerde ik hem de fijne kneepjes van het vak. Veel hoefde ik niet uit te leggen. Binnen de kortste keren had hij de techniek onder de knie. Heel bijzonder was hoe hij snel een beeldje van een voetballer in elkaar draaide. Dit had ik nog nooit gezien’.

NVI
Vanuit het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) kreeg Jits Bakker de opdracht twee keramische schalen te maken. ‘Vanuit het instituut hoopten wij dat hij een cavia of een konijn zou ontwerpen’, vertelt Ineke van Straaten, toen werkzaam bij het NVI. ‘Bij het NVI testte men voornamelijk op cavia’s en konijnen. Wij waren dan ook erg verbaasd dat Bakker twee borden maakte met een pauw en een zwaan’. In 2012 hield het NVI op te bestaan en na diverse omzwervingen kwamen beide borden terecht bij Ineke van Straaten. Nu vond zij het tijd één van beide borden te schenken aan de SJBC.

Collectie
De stichting is erg verheugd dit kunstwerk aan haar collectie te kunnen toevoegen. ‘Deze schaal is echt vervaardigd door mijn vader’, vertelt Van de Zand. ‘Die vluchtige penseelstreken op het bord en de karakteristieke dierstudies, dat is echt een kenmerk van mijn vader. Onze stichting is dan ook heel blij met deze schaal’.

Als corona geen roet in het eten had gegooid, hadden geïnteresseerden in het kerstatelier de zeldzame schaal kunnen bewonderen. Van de Zand: ‘Door de coronacrisis vindt dit jaar geen evenement in ons kerstatelier plaats. Wel hopen wij voor alle bijzondere schenkingen een aparte expositieruimte te creëren’.

Beeldenpark
De kunstwerken van Jits Bakker zijn wereldwijd bekend. Niet alleen in steden, overal ter wereld, staan kunstwerken van hem, ook in musea en in particuliere collecties in tal van landen (Amerika, Engeland, Duitsland, Spanje, Mexico) zijn kunstwerken van hem te vinden. Ook ons koningshuis bezit diverse kunstwerken van deze bekende kunstenaar. Belangstellenden kunnen zijn beelden bewonderen in het Beeldenpark Jits Bakker op het Landgoed Beerschoten in De Bilt.

!