Logo vierklank.nl
De ganzenstoof gaat op weg naar de Voedselbank.
De ganzenstoof gaat op weg naar de Voedselbank. (Foto: )

Rotary De Bilt-Bilthoven pakt uit

Sinds jaar en dag verzorgt Van der Valk Hotel De Biltsche Hoek in samenwerking met het Ouderenfonds rond deze tijd het Ouderendiner. De leden van Rotaryclub De Bilt-Bilthoven lopen hierbij in de bediening. Het is ieder jaar opnieuw weer een groot feest van warmte en gezelligheid. Ook nu stond iedereen weer paraat om er weer helemaal voor te gaan en alleenstaande ouderen uit onze omgeving een onvergetelijke avond te bezorgen.

Vanwege de coronabeperkingen moest deze traditie noodgedwongen onderbroken worden. Rotaryclub De Bilt-Bilthoven was echter niet voor één gat te vangen. De keuken van De Biltsche Hoek bereidde ruim veertig heerlijke diners en in samenwerking met Stichting Met Je Hart brachten de Rotarians de maaltijden op 3 december gewoon bij de mensen thuis. Ook hebben kinderen van groep 6 en 7 prachtig geïllustreerde gedichten gemaakt. Zo werd het voor deze alleenstaande ouderen ook een mooie Sinterklaasavond. 

Ganzenstoof
Maar er is ook gedacht aan de cliënten van de Voedselbank. Ook dit jaar worden er kerstpakketten gemaakt, die dit jaar verzorgd worden in samenwerking met nog drie andere serviceclubs. Veel gezinnen zijn momenteel afhankelijk van hulp van de Voedselbank. Een telefoontje naar de directeur van de Voedselbank leerde dat de Voedselbank een tekort heeft aan vis en vlees. Eén van de leden van Rotary Club De Bilt-Bilthoven is jager en jaagt op ganzen in de regio rondom Schiphol. Deze ganzen moeten bejaagd worden ter bevordering van de vliegveiligheid. Normaliter gaat het vlees van deze ganzen naar de horeca en in dit geval naar van der Valk Hotel De Biltsche Hoek. Omdat de horeca vanwege de Corona Pandemie gesloten is bleek er veel ganzenvlees beschikbaar. Leden van Rotary Club De Bilt-Bilthoven bedachten om gezamenlijk van dit overschot aan vlees iets te maken t.b.v. de Voedselbank. In overleg met de chef-kok van het hotel werd er een recept bedacht voor een overheerlijke ganzenstoof. De Rotaryclub heeft prei, wortel, knolselderij, ontbijtkoek en nog veel meer producten ingekocht. De leden staken de handen uit de mouwen en hielpen de chef-kok bij het uitsnijden van het vlees tot aan het portioneren. Er werd geholpen met het snijden van de groenten, het afwegen van de ingrediënten en kruiden. Nadat de ganzenstoof bereid en afgekoeld was kon deze met vereende krachten ingepakt en afgeseald worden. Inmiddels is het smakelijke resultaat overgedragen aan de Voedselbank en nu kunnen 360 cliënten uit 141 gezinnen de komende tijd genieten van een overheerlijke maaltijd.

Ondanks dat de Rotaryclub door de coronacrisis geen gezamenlijke bijeenkomsten kan houden is er in hele kleine groepjes en corona-proof, hard gewerkt om dienstbaar te zijn aan diegenen die het zwaar hebben in deze moeilijke tijd. Een mooie samenwerking tussen serviceclubs, van der Valk Hotel De Biltsche Hoek, Stichting Met je Hart en een basisschool.         (Harman Kloos)

Meer berichten