Logo vierklank.nl
Pianiste Ksenia Kouzmenko presenteert haar Tsjechische kerst-cd in Het Lichtruim.
Pianiste Ksenia Kouzmenko presenteert haar Tsjechische kerst-cd in Het Lichtruim. (Foto: )

Sterrenstelsel van liefde

‘De kerstlampjes in de huizen lijken wel sterrenstelsels van liefde,’ zei de Tsjechische componist Leoš Janácek, terwijl hij ’s avonds op enige afstand de huizen in zijn dorp stond te bewonderen.

Nog diezelfde dag componeerde hij ‘Christus de Heer is geboren’, een miniatuur in feeërieke sfeer, en juist sfeer wist de in Nederland wonende Wit-Russische pianiste Ksenia Kouzmenko met haar ragfijne spel afgelopen zondagmiddag in Het Lichtruim inderdaad op te roepen. Ze presenteerde haar nieuwe cd met Tsjechische kerstmuziek, met een aantal wereldpremières van muziek die, naar eigen zeggen, ‘onterecht in de vergetelheid is geraakt’. 

Kouzmenko vertelde tijdens het concert over haar liefde voor deze deels onbekende en voor de Westerse oren soms ontoegankelijke muziek, en verdedigt de werken met zeer betrokken spel, dat naast betoverend ook krachtig en diep kan zijn, maar de soms complexe structuren van de werken altijd helder blootlegt, waardoor deze onbekende pianomuziek meteen te volgen is, hoe vreemd de Tsjechische muzikale taal ook soms is.

Naast kerstmuziek vol tederheid was er meer: winterliederen, wandelingen, dromen, spelletjes, een sneeuwstorm, carnaval, cadeautjes en een liefdesbrief… elk stuk is een eigen verhaal, met af en toe dus een ‘sterrenstelsel van liefde’.                 (Peter Schlamilch) 

Meer berichten