Wethouder Madeleine Bakker-Smit (l) ontving uit handen van Annemieke Bos vier Tony Chocolonely repen.
Wethouder Madeleine Bakker-Smit (l) ontving uit handen van Annemieke Bos vier Tony Chocolonely repen.

Orange the World 2020 voert actie tegen geweld tegen vrouwen

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Samen met de Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven gaf wethouder Madeleine Bakker-Smit woensdag 25 november in Maartensdijk het startsein van Orange the World 2020, een wereldwijde actie tegen geweld tegen vrouwen. De actie, gesteund door de Verenigde Naties, duurt tot donderdag 10 december. Ook gemeente De Bilt geeft hieraan gehoor.

Veel buurtgenoten hebben geen idee wat zich achter de voordeur afspeelt van hun buren. Ook in een rustige gemeente als De Bilt speelt zich achter die voordeur vaak meer af dan menigeen denkt. 45 procent van vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld. ‘Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt vaak plaats zonder dat de buitenwereld het merkt’, vertelt Bakker-Smit. ‘Daarom staat onze gemeente achter deze wereldwijde actie’.

Organisaties
Eén van die vele organisaties die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen is de Soroptimistclub. Annemieke Bos, mede-initiatiefneemster en lid van de Soroptimistclub afdeling De Bilt-Bilthoven vertelt: ‘Onze leden vragen aandacht voor alle mogelijke vormen van geweld tegen vrouwen. Wij zijn dan ook blij met alle steun die wij verkrijgen vanuit gemeente De Bilt. In Nederland kleuren gelukkig al 160 gemeenten oranje’. De kleur oranje staat voor de dageraad, voor het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Om die reden wappert de vlag van Orange the World bij het gemeentehuis in Bilthoven en is het pand, net als duizenden andere gebouwen over de hele wereld, oranje gekleurd.

Aandacht
Om ook binnen gemeente De Bilt nog meer aandacht te vragen voor al dat geweld tegen vrouwen, verspreiden de dames van de Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven flyers en posters met informatie waar geweld te melden is. Bos: ‘Wij willen zoveel mogelijk mensen bereiken, dus wij gaan ook langs scholen en winkels binnen alle zes kernen. In diverse winkels kunnen klanten chocoladerepen van Tony Chocolonely kopen met een speciale actiewikkel “Break the Silence”. Ook in onze eigen bakkerij verkopen wij deze repen. Van elke verkochte reep gaat een bedrag naar een speciaal fonds van de Verenigde Naties’.

Melden
Iedereen kan geweld tegen vrouwen en meisjes eenvoudig melden. Diverse organisaties behandelen specifieke vormen van geweld, zoals geweld achter de voordeur of seksueel geweld. De website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl vermeldt hoe je dit kunt doen. Natuurlijk kun je ook bellen met telefoonnummer 0800-2000 en in noodgevallen 112.

!