Logo vierklank.nl
<p>Pieten brengen de schoenen een voor een bij de Sint om ze te laten vullen.</p>

Pieten brengen de schoenen een voor een bij de Sint om ze te laten vullen.

(Foto: )

Sinterklaas verbindt dit jaar alle Biltse kernen

De vloer van de Centrumkerk in Bilthoven was donderdag 26 november helemaal bedekt met meer dan duizend schoenen van de groepen 1 tot en met 5 van basisscholen uit alle kernen van de gemeente De Bilt. Voorin de kerk zat Sinterklaas die van een groot aantal pieten schoenen aangereikt kreeg. Die voorzag hij van een cadeautje, waarna de pieten de schoenen met daaraan een label waarop de naam van de leerling en de school stond, in de juiste zak deden.

door Guus Geebel

‘Het idee om de viering op deze wijze met meerdere scholen te doen komt oorspronkelijk van de ondernemersvereniging in Bilthoven’, vertelt Ella Prins, directeur van de Julianaschool. Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel is de motor van een team dat verder bestaat uit Josta Koot, Ella Prins en Janine Veldhoven. ‘Janine zei laten we eens kijken hoe we online iets kunnen doen nu er geen Sinterklaasintochten in de zes kernen zijn. Dat zijn we met elkaar gaan uitwerken en dat werd een heel groot project met Sinterklazen uit de zes kernen.’

Lokaal
Wanneer alle schoenen zijn gevuld worden ze in zakken weer teruggebracht naar de verschillende scholen. ‘De pieten vergissen zich wel eens, het zijn ook zoveel schoenen, en dan kan het dus zijn dat een schoen die op de Bosbergschool thuishoort op een andere school terechtkomt. Maar er zitten overal naamkaartjes aan waar de naam van de school opstaat dus komt het allemaal wel weer goed. Sint betrok alle cadeautjes van lokale ondernemers. Zij hebben ervoor gezorgd dat de schoenen allemaal goed gevuld konden worden. ‘We hebben voor deze aanpak met Sinterklazen uit alle kernen gekozen om nog meer het besef te hebben dat we in de gemeente allemaal verbonden zijn met elkaar’, vertelt Ella Prins.

Verbinding
‘Kinderen zijn al meerdere Sinterklazen gewend. Ze kennen de landelijke Sinterklaas die op paleis Soestdijk aankwam, de Sinterklaas die op school komt en dit zijn de Sinterklazen die anders in een van de zes de dorpen aangekomen zouden zijn. Het allerbelangrijkste is dat we laten zien dat we bij elkaar horen. Op Regio TV De Bilt is te zien hoe het de Sinterklazen vergaat op hun tocht langs alle dorpen en wat ze allemaal voor elkaar krijgen. De tocht begon op Jagtlust bij burgemeester Sjoerd Potters en kinderburgemeester Carmen Braak. Tijdens de rondgang wordt ook nog het specifieke van een kern aan andere kernen getoond. Het is dus ook nog educatief.

Meer berichten