Sneeuwwitte gratie
Sneeuwwitte gratie

Sneeuwwitte gratie

Algemeen

Steeds vaker kom ik ‘m tegen, de grote zilverreiger. Oorspronkelijk uit het Middellandse-zeegebied, maar tegenwoordig, volgens de Wet natuurbescherming in Nederland een beschermde inheemse diersoort.

Behoedzaam waadt hij door het water van de plas. In concentratie staat ‘ie tussen de rietstengels aan de overkant, tuurt in de diepte. Vanuit die verstilde houding schiet de lange gele snavel bliksemsnel onder water, komt met een vis weer tevoorschijn. Schichtig houdt hij de omgeving in de gaten, om bij het minste geringste op te springen en knorrig op de vlucht te slaan. Heel lastig om te fotograferen. 

Bijgevoegde foto kreeg ik van Jan van der Greef, een begenadigd en bevlogen natuurfotograaf. Jan ontwikkelde een bijzondere manier van fotograferen, legt algemeen voorkomende vogels op een buitengewone manier vast. Hij ontmoette de zilverreiger in Costa Rica, in het waterrijke Caño Negro natuurreservaat. Met een bootje zakte hij de Rio Frio af om de zilverreiger in beeld te brengen: ‘Het mooie wit stak prachtig af tegen de donkere rivieroevers. Toen de bootsman begreep wat ik wilde, stuurde hij de boot soepel in de vlucht van de reiger mee. Door me steeds meer te verbinden met de vliegbewegingen van de reiger, kon ik van deze vogels genieten op een wijze die ik nooit had kunnen vermoeden’. Het werd een bijzondere serie van abstracte foto’s die te zien zijn in zijn boek Beyond Oneness (www.janvandergreef.com). 

Herkenbaar is de foto waarop de zilverreiger langzaam, in vol ornaat langs scheert, de nek ingetrokken voor een betere aerodynamica. In sneeuwwitte gratie.

(foto Jan van der Greef)

Grote zilverreiger in abstractie - Jan van der Greef

In haiku:

Zilverreiger vlucht

Betovert in vol ornaat

Sneeuwwitte gratie