Logo vierklank.nl
Duco gaat nu voor het eerst gewoon naar school.
Duco gaat nu voor het eerst gewoon naar school. (Foto: )

Samen naar Schoolklas

Stichting Duco Samen naar School is een samenwerking aangegaan met obs Wereldkidz de Kievit en de Martin Luther King. De beide scholen in Maartensdijk slaan de handen ineen om in de Kievit een plek te bieden aan een klas voor kinderen met een beperking.

De Samen naar School klas is een eigen, speciaal ingerichte klas, die in beheer is bij stichting Duco en wordt gehuurd bij de Kievit. In deze klas wordt zorg en onderwijs op maat en ondersteuning geboden aan kinderen met een (meervoudige) beperking. De samenwerking wordt aangegaan met behoud van wederzijdse autonomie en eigenheid, en bovendien met de overtuiging dat alle kinderen van beide scholen en de Samen naar School klas hier rijker in ervaring van worden.

Doel
Diana de Rouwe van Stichting Duco vertelt: ‘Op beide scholen wil men kinderen opvoeden tot zelfstandige, competente, verantwoordelijke wereldburgers, die deelnemen in onze samenleving. Dat beschouwen wij als onze pedagogische opdracht. Wij werken er met elkaar aan om te zorgen dat de kinderen opgroeien tot waardige en (v)aardige, sociale mensen. Daar hoort iedereen bij. Kinderen ervaren op jonge leeftijd, dat niet iedereen hetzelfde is. En hoe breder die ervaring is hoe sneller en groter de acceptatie is van ieder mens(je) in onze maatschappij. Het opnemen van kinderen met een handicap of beperking is in veel scholen al normaal en de ervaringen zijn positief. Het gevoel van inclusie groeit en niet alleen de kinderen, maar zelfs hun ouders en leerkrachten groeien mee in hun maatschappelijk bewustzijn. De goede doelen fondsen Het Gehandicapte Kind en Handicap.nl hebben ons een financiële boost gegeven waardoor we de klas hebben kunnen inrichten. De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om het klaslokaal en voorzieningen startklaar te maken.’

Start
Duco gaat nu voor het eerst gewoon naar school. Dat is voor Duco niet zo gewoon als het zou moeten zijn want Duco heeft de zeldzame genetische afwijking, het KAT6A syndroom. Hij heeft hierdoor een enorme ontwikkelingsachterstand.

De eerste dagen waren hartverwarmend, alle kinderen waren voorbereid en heel nieuwsgierig naar Duco door een mooi filmpje waar in uitgelegd werd dat hij weliswaar anders is maar zeker niet zielig, nee zelfs juist heel stoer.

Diana de Rouwe: ‘Er zijn vast ouders in de gemeente De Bilt, die graag hun kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking naar een school in de buurt willen laten gaan. Die mogelijkheid is er dus nu. Deze ouders kunnen zich melden zodat ook andere kinderen zoals Duco samen naar school kunnen. Voor informatie en kennismaking: info@stichtingduco.nl of www.stichtingduco.nl

Meer berichten