Logo vierklank.nl
Twee leerlingen uit groep 3 zijn in opperste concentratie aan het werk om een mooi rekenspel te maken voor de kinderen in Abong Mbang.
Twee leerlingen uit groep 3 zijn in opperste concentratie aan het werk om een mooi rekenspel te maken voor de kinderen in Abong Mbang. (Foto: )

Abong Mbangdag op basisschool De Regenboog

Op woensdag 18 november was het weer Abong Mbangdag op basisschool De Regenboog in De Bilt. De school onderhoudt al 10 jaar een band met de stichting Kinderen van Abong Mbang, die een school steunt in het gelijknamige dorp in Oost-Kameroen. Dit jaar zijn de kinderen van De Regenboog hard aan de slag geweest om rekenmaterialen, domino, memory en andere prachtige materialen te maken voor hun Afrikaanse klasgenootjes.

door Kees Diepeveen

Het contact tussen basisschool De Regenboog en Stichting kinderen van Abong Mbang is 10 jaar geleden begonnen, toen de school op zoek was naar een goed doel, waar ze zich voor een aantal jaren aan konden verbinden. Nynke Rots, toen moeder van 2 leerlingen op De Regenboog en vrijwilliger bij de stichting Kinderen van Abong Mbang, vroeg of de school de stichting wilde ondersteunen om samen geldinzamelacties voor die stichting te organiseren en aan de andere kant de leerlingen van de school iets te leren over het leven van kinderen in Kameroen. Daar stemde De Regenboog in toe en er zijn sindsdien al vele succesvolle acties geweest om de school waar kinderen vanuit de hele omgeving naar toe komen om onderwijs te krijgen, te ondersteunen.

Werkreis
Juf Anique Diepeveen van groep 3: ‘Door de coronacrisis kunnen er dit jaar geen geldinzamelingsacties georganiseerd worden waarbij ouders en familieleden aanwezig zijn en activiteiten sponseren. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om educatieve materialen te gaan maken, waar op de school in Abong Mbang een groot gebrek aan is. Deze materialen worden in januari door vrijwilligers van de stichting naar de school in Abong Mbang gebracht. Het mooie aan de samenwerking is, dat de kinderen van De Regenboog elk jaar na de werkreis van de vrijwilligers aan de hand van foto’s en filmpjes te zien krijgen wat er is gebeurd met de ingezamelde gelden of materialen. De kinderen kunnen niet wachten om te horen en zien hoe de kinderen daar hun zelfgemaakte materialen vinden’.

Zonnepanelen
Er zijn in de afgelopen jaren op De Regenboog al heel veel acties georganiseerd om op creatieve wijze geld of spullen in te zamelen. Anique: ’Zo hebben we een aantal zeer succesvolle sponsorlopen georganiseerd, een veiling met zelfgemaakte kunst van kinderen, een open podium waar de kinderen optraden voor genodigden en toen we een nieuw logo kregen hebben we de schoolshirts met het oude logo ingezameld en meegegeven voor de kinderen daar. Ook hebben we geld ingezameld voor de aanschaf van werkboeken en schriften, zodat de kinderen niet meer op oude leitjes hoefden te schrijven. Maar we konden ook een grote bijdrage leveren aan het aanleggen van een waterpomp en het leggen van zonnepanelen op het dak van de school zodat ze niet meer afhankelijk zijn van stroom van sterk verouderde aggregaten’.

Vlogs
‘Omdat de kinderen in Abong Mbang heel benieuwd zijn hoe kinderen hier leven heeft de 8ste -groep Engelstalige vlogs gemaakt’, aldus Anique. ‘De kinderen daar hebben ook Engelstalige filmpjes opgenomen voor onze leerlingen. Voor de kinderen van De Regenboog vinden wij de samenwerking met Nynke en de stichting heel erg waardevol. We maken de leerlingen zo heel concreet bewust van de verschillende leefomstandigheden in de wereld en we laten zien dat je wel degelijk (op afstand) een heel groot positief verschil kunt maken in het dagelijks leven van de mensen daar. Voor meer informatie over deze mooie stichting zie www.kinderenvanabongmbang.nl.

Meer berichten