Rob Plijnaar na zijn deelname aan de ‘Stockholm marathon in Granada’. Op de achtergrond het Alhambra, het paleis van zowel de Moorse heersers als Karel V.
Rob Plijnaar na zijn deelname aan de ‘Stockholm marathon in Granada’. Op de achtergrond het Alhambra, het paleis van zowel de Moorse heersers als Karel V.

2020 is het jaar van de virtuele hardloopsport voor Rob Plijnaar

Algemeen

door Kees Diepeveen

Als fervent hardloper was het een klap voor de 70 jarige inwoner van Groenekan Rob Plijnaar, toen het loopseizoen in maart van dit jaar ineens tot stilstand kwam. Alle evenementen werden afgelast. In 2018 was hij gestopt met ultramarathons. De hardloopsport is echter zo verslavend, dat Rob doorging met trainen en met regelmaat deelneemt aan trimlopen en wedstrijden. 

Ondanks dat hij gewoon doorging met trainen viel er toch stukje motivatie weg. Rob miste de trimlopen, de wedstrijden en ging dan ook snel op zoek naar alternatieven. Tot zijn stomme verbazing waren er veel organisaties in het gat gesprongen, die tal van virtuele loopevenementen organiseerden. Virtueel sporten bestond al langer. Sinds enkele jaren zijn er online sportscholen waar je in je eigen omgeving kunt sporten met digitale begeleiding om mensen over de streep te trekken. 

Ultra marathon
‘Een virtuele hardloopwedstrijd is een dankbaar alternatief in coronatijd en is niet iets wat je met een 3D bril doet’ aldus Rob. ‘Het is laagdrempelig, iedereen kan er aan meedoen. Van jong tot oud en vaak beperkt het zich niet tot één bepaalde sport. Je kunt je inschrijven bij een organisatie, of zelfs bij meerdere, regionaal, nationaal of internationaal. Voor de registratie van het lopen is het verstandig een app te downloaden. De afstanden variëren van 5, 10 of 21 kilometer, een hele marathon of een ultra marathon. Dit zijn marathons over extreme afstanden, die in meerdere dagen gelopen kunnen worden, maar daar heb ik in 2018 afscheid van genomen’.

Adrenaline
Een virtueel loopevenement kan overal en op ieder tijdstip gelopen worden. Thuis of op vakantie, ’s morgens vroeg of midden in de nacht. Individueel of in teamverband. Het maakt niets uit. Na inschrijving ontvang je een startnummer en na afloop een certificaat en een medaille. De app registreert de afstand en stuurt die automatisch door naar een app van de organisatie. Rob: ‘Bij virtueel lopen mis je wel een stuk gezelligheid. Bij ‘normale wedstrijden’ kom je vaak dezelfde mensen tegen. Voor en na zo’n evenement wordt er dan nog even nagepraat en iets gedronken. Ook tijdens het lopen heb je vaak contact. Daarnaast mis je de adrenaline voor de start en de endorfine na de finish. Ook komt het de snelheid niet ten goede, alhoewel je met een goede app ‘tegen jezelf’ kunt lopen. Je hoort namelijk in je oortje wat de snelheid is per kilometer. Op die manier kun je jezelf toch nog ‘over de kop lopen’.

Hadrian’s wall
De organisatie geeft een naam aan het evenement. ‘Liberty run in New York’, ‘Lisbon Fado run’ en ‘Hadrian’s wall’ in Engeland zijn daar voorbeelden van. ‘Het vergt enige fantasie als je in Groenekan de weg op gaat voor de eerste etappe van ‘Hadrian’s wall’ genoemd naar de Romeinse muur in Noord Engeland die de Romeinen moest beschermen tegen de Picten’ zegt Rob met een glimlach. ‘Een loop van 145 km waar ik 15 dagen over deed. Maar met als voordeel dat je tijdens de loop via de app naar de plaatsen kijkt waar je door komt. Op de medaille, die je enkele weken later ontvangt staat afbeelding en tekst van de plaats waar je virtueel gelopen hebt’.

Granada
In september heeft Rob op uitnodiging van zijn Zweedse running-mate de marathon van Stockholm gelopen in het Spaanse Granada waar hij op dat moment op vakantie was. Rob vertelt: ’Hoog boven Granada in de Sierra Nevada lag het skioord Pradollano. Er bestaat een marathon van dit skioord naar Granada. Het moet de snelste ter wereld zijn. Twee en veertig kilometer bergaf van 2600 naar 700 meter. Ik zag kansen om op mijn 70ste nog een record te lopen. De wedstrijd was goed georganiseerd. Via GPS had je verbinding met de organisatie. Je hoorde het startschot, het publiek dat ’Heya Rob, heya Rob’ riep en de muziekbandjes langs de kant. Mijn familie kon de marathon volgen via de app en wist precies waar ik was….. op het parcours. Die toptijd is er niet gekomen. Ik had geen rekening gehouden met de omstandigheden. Druk verkeer, stoplichten, geen verzorgingsposten en vooral de brandende zon. Tijdens de race besefte ik hoe verwend we zijn. Tijdens een officiële marathon wordt voor alles gezorgd. Wegen afgezet, drankposten, start- en finishdoeken, medische posten, kilometer weergave. Hier was er geen sprake van en na een slopende tocht finishte ik in 6 uur 20 minuten’.

Rob vindt virtueel lopen een mooi alternatief in deze donkere tijden. Het stimuleert mensen om te sporten. Heel veel mensen zijn er massaal ingedoken Het is een hype geworden en bovendien is er op dit moment bijna niets anders; behalve als individu op de sportschool- waar men zich in kan uitleven. Rob: ‘Ik hoop vurig dat straks het gewone leven weer op gang komt en we weer echt onder een startdoek kunnen staan’?’